Gotowane nadziewane knedle. Każda gospodyni musi znać ten przepis

Knedle nadziewane wstępnie ugotowane – procedura przygotowania

Te wypchane knedle są wyjątkowe na kilka sposobów. Z jednej strony to krótki czas wyrastania, z drugiej fakt, że przed pieczeniem trafiają do garnka z gotującą wodą. Zabieg ten nadaje im bardzo ciekawą i pyszną konsystencję oraz cudownie chrupiącą skórkę po upieczeniu.

Składniki

  • ciepłe mleko – 200 ml
  • cukier – 1 łyżeczka
  • drożdże instant – 1 łyżeczka
  • zwykła mąka – 300 gr
  • sól – jedna trzecia łyżki
  • masło – 40 gr
  • gotowane mleko skondensowane lub inne nadzienie –
  • według gustu
  • woda – 2 litry
  • soda oczyszczona – 3 łyżeczki

Przygotowanie

Do miski wlej ciepłe mleko i rozpuść w nim łyżeczkę drożdży instant oraz taką samą ilość cukru. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką i przesiej do mieszanki 300 gramów zwykłej mąki. Dodaj jedną trzecią łyżeczki soli i wymieszaj z warstwą mąki. Na koniec wrzucić kostkę miękkiego masła i wyrobić miękkie, nieklejące się i plastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w przykrytej misce na 30 minut.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na dwie połowy i uformować z nich stożki. Podziel każdy z nich na 6 małych kawałków, uformuj z nich kulki i z każdej rozwałkuj cienki okrągły placek. Na środek naleśnika nałóż łyżeczkę gotowanego skondensowanego mleka lub innego ulubionego nadzienia i dokładnie zamknij. W ten sposób przetwarzać pozostałe kawałki ciasta,

W garnku na kuchence zagotuj 2 litry wody i dodaj 2 do 3 łyżeczek sody oczyszczonej. Tak przygotowane pączki wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy po 30 sekund z każdej strony. Następnie wyłowić je z wody łyżką cedzakową, odcedzić i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Za pomocą ostrego noża wykonaj trzy ukośne nacięcia na powierzchni każdego ciasta francuskiego i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut, aż się zarumienią.

Po upieczeniu posmaruj powierzchnię każdej kanapki roztopionym masłem, pozwól im ostygnąć i podawaj.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!