Ziemniaki po niemiecku z dodatkiem tego prostego i taniego sosu powalają na kolana. Zaskoczę Cię tym przepisem

Zwykłe ziemniaki można w bardzo łatwy sposób zamienić w przepyszne danie.

Klasyką są gotowane kartofle, ale z dodatkiem tego prostego i taniego sosu ich smak może powalić. Przepis ten pochodzi z Niemiec. Na szczęście dzięki ich uprzejmości poznałem ich sekret. Myślę, że Ty i Twoja rodzina oszalejecie na ich punkcie.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • szczypiorek
  • 4 łyżki octu winnego
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w dość dużą i równą kostkę. Następnie zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut – aż do uzyskania miękkości.

Musztardę, sól, ocet winny, posiekane zioła i oliwę z oliwek umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy.

Ziemniaki odcedzamy, łączymy z wcześniej przygotowanym sosem musztardowym. Mieszamy dokładnie i gotowe!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!