Dlaczego wszyscy myślą, że kupiłam go w sklepie. 12 litrów domowego soku za 12 zł – Twoja tygodniowa dawka witamin.

Ten sok z pewnością stanie się ulubionym napojem Twoich dzieci – nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ jest znacznie smaczniejszy niż większość soków dostępnych w sklepach.

Jego idealny balans słodyczy sprawia, że doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Przygotuj się na przyrządzenie większej ilości, bo przepis zakłada zrobienie aż 14 litrów soku. W związku z tym, przygotuj odpowiednią liczbę słoików lub, jeśli potrzebujesz, zmniejsz proporcje składników. Dodatkowo, sok ten można przechowywać w lodówce przez kilka dni bez obaw o jego świeżość.

Składniki:

  • 500 g cukru pudru
  • 1 kg marchwi
  • 2 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka kwasku cytrynowego

Instrukcje:

  1. Zacznij od obrania marchwi, a następnie umyj dokładnie pomarańcze i cytryny.
  2. Pokrój marchew oraz owoce w plasterki, pamiętając, że pomarańcze i cytryny należy kroić wraz ze skórką i pestkami.
  3. W szybkowarze umieść wszystkie składniki, zalewając je wodą tak, aby całkowicie pokryła owoce (około 2 litry), i gotuj na wolnym ogniu.
  4. W międzyczasie, zagotuj 12 litrów wody z cukrem.
  5. Po ostygnięciu wszystkich składników, wymieszaj je ze sobą, a na końcu dodaj kwasek cytrynowy.
  6. Sok odstaw na minimum 24 godziny. Jeśli wolisz sok bez drobinek, możesz go przecedzić przed podaniem.

Smacznego życzymy!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!