Mozaika z galaretki – Wyśmienity deser z 4 składników – Rewelacyjny smak. Hit w mojej kuchni
45 566
Ciasta dostępne w cukierniach wyglądają bajecznie, ale często ich smak pozostawia wiele do życzenia. Chemiczny posmak, to nie to samo co gwarantuje CI ciasto upieczone własnoręcznie w domu.
Wystarczą Ci zaledwie cztery składniki, aby wyczarować fantazyjną mozaikę z galaretki? Gotowa? Do dzieła!
Potrzebne składniki:
woda (około 950 ml)
galaretka o smaku kiwi (90 g)
galaretka o smaku wiśniowym (90 g)
galaretka o smaku cytrynowym (90 g)
żelatyna (20 g)
mleko skondensowane słodzone ( pół kg)
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania smakowitych, bajecznie kolorowych galaretek. Wsyp je do osobnych pojemniczków. Zagotuj wodę i zalej każdą galaretkę 300 ml wody.
Mieszaj aż do dokładnego rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia, następnie wstaw do lodówki, aby odpowiednio stężały. Kiedy dobrze zastygną, będzie się je o wiele łatwiej kroić.
Teraz przejdź do podstawy. Zalej 20 g żelatyny 50 ml wody i odstaw całość na 10 minut. Kiedy spęcznieje, rozpuść żelatynę w wodnej kąpieli.
Możesz użyć w tym celu również kuchenki mikrofalowej. Następnie wymieszaj żelatynę z mlekiem skondensowanym.
Galaretki pokrój w malutkie kosteczki. Zalej je w formie mlekiem skondensowanym wymieszanym z żelatyną. Tak przygotowany deser umieść w lodówce. Niech odczeka tam osiem godzin. Uzyskasz lekko kwaskowy przysmak, dzięki obecności kolorowych, owocowych galaretek.
Bazą do przygotowania tego deseru mogą być również biszkopty. To, czego użyjesz, zależy wyłącznie od Ciebie. Jeśli zdecydujesz się na opcję z biszkoptami, zmiel je blenderem i połącz z masłem.