Pomarańcza i Cytryna Dodane do Miodu z Mniszka Lekarskiego – Cudowny Eliksir Zdrowia.
808
Odkryj tradycyjny sposób przygotowania miodu z mniszka lekarskiego, który od wielu pokoleń cieszy się uznaniem, szczególnie wśród najmłodszych. Sprawdź ten sprawdzony przepis.
Składniki:
650 kwiatów mniszka lekarskiego, bez łodyg
2 cytryny
2 pomarańcze
2 litry wody
2 kg cukru
Sposób przygotowania:
Zbieraj mniszek lekarski wcześnie rano, pamiętając o usunięciu łodyg. Kwiaty rozłóż na dużym stole, aby nieco więdnęły i owady mogły je opuścić. W dużym garnku połącz kwiaty z plastrami cytryn i pomarańcz, dodając do tego skórkę (najlepiej ekologiczną), a następnie zalej wszystko dwoma litrami wody.
Następnie gotuj mieszankę na kuchence. Po zagotowaniu pozwól jej bulgotać przez 30-40 minut, a potem zostaw do naciągnięcia na 24 godziny. Przecedź mieszankę przez ściereczkę, dodaj cukier i gotuj ponownie. Mieszaj od czasu do czasu i kontroluj gęstość miodu, gotując od 2 do 3 godzin.
Uważaj, aby się nie skarmelizowała. Po osiągnięciu pożądanej gęstości, miód przelej do czystych, sterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Jeżeli posiadasz własny rodzinny przepis, podziel się nim na Facebooku!