Domowy przepis na skondensowane mleko do deserów, ciast.

Coraz trudniej znaleźć mleko skondensowane, które będzie miało dobry i wysokiej jakości skład. Postanowiłam, że zdradzę Ci mój sekret gotowania mleka skondensowanego w domu.

Przedstawię Ci doskonały przepis na deser, który jest bardzo smaczny i jego przygotowanie jest bajecznie proste. Skład mleko skondensowanego powinien zawierać tylko dwa składniki – cukier i krowie mleko. Wtedy jest idealne. Należy unikać produktów ze słodzikami, konserwantami i tłuszczami roślinnymi.

Co istotne – zawartość tłuszczu w produktach powinna wynosić co najmniej 8.5 procent. Jeśli mleko skondensowane posiada wszystko co opisałam to jest ono pyszne i gęste. Po co tracić czas na zakupy, jeśli możesz zrobić je sam w domu?

Co potrzebujesz? 

  • 500 gram cukru
  • 1 litr mleka – najlepiej wykonane w domu

Jak przygotować? 

Na początek do głębokiego rondelka wlej litr mleka. Dodaj cukier. Dokładnie wymieszaj składniki i gotuj na niskiej mocy. Takie mleko należy gotować przez następne 1.5-3 godzin. Czas zależy od tego ile tłuszczu jest w mleku, a także jaka jest jakość cukru. Im tłustsze mleko tym szybciej stanie się mlekiem skondensowanym.

Przepyszny deser będzie gotowy, gdy masa stanie się gęsta. Przez cały okres gotowania nie zapominaj, aby mieszać mleko z cukrem. Jeśli mleko ma małą zawartość tłuszczu to pamiętaj aby dodać odrobinę masła, wtedy konsystencja masy będzie idealnie gęsta.

Pozostało przelać masę do czystych szklanych słoiczków i schłodzić ten pyszny deser. Gdy będzie zimny to przykryj wieczkami te słoiczki. Teraz możesz wstawić deser do lodówki bądź spróbować jaki jest pyszny. Pychota!

Teraz już wiesz co zrobić, aby zawsze w Twojej lodówce był pyszny deser. Dobry nastrój po zjedzeniu go jest gwarantowany!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!