Wyjątkowy i jogurt, który jest prawdziwy, a nie sztuczny jak większość sklepowych produktów. Przepis.
3 176
Składniki:
3 łyżeczki drożdży,
5 litrów mleka.
Jogurt można przygotować z każdego mleka, nawet tego zakupionego w sklepie spożywczym. Należy je wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie gotować przez około 15 minut i ściągnąć z ognia. Mleko przelewamy do słoików i pozostawiamy do ostygnięcia, do temperatury około 45 stopni.
Z każdego słoika nabieramy łyżeczkę mleka i odkładamy do osobnego naczynia, do którego dodajemy drożdże. Mieszamy z mlekiem aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodajemy powstałą masę po równo do każdego słoika. Przykrywamy słoiki ręcznikami papierowymi i kładziemy na nie pokrywki.
Nie trzeba ich dokręcać, ale wszystkie słoiki należy przykryć kocem. Należy pozostawić je na noc pod przykryciem, w temperaturze pokojowej. Następnego dnia jogurt będzie gotowy do podania. Gotowy produkt należy przechowywać w lodówce.
Domowy jogurt można podawać z płatkami, muesli, z dodatkiem dżemów lub miodu.