Wyjątkowy i jogurt, który jest prawdziwy, a nie sztuczny jak większość sklepowych produktów. Przepis.

Składniki:

  • 3 łyżeczki drożdży,
  • 5 litrów mleka.

Jogurt można przygotować z każdego mleka, nawet tego zakupionego w sklepie spożywczym. Należy je wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie gotować przez około 15 minut i ściągnąć z ognia. Mleko przelewamy do słoików i pozostawiamy do ostygnięcia, do temperatury około 45 stopni.

Z każdego słoika nabieramy łyżeczkę mleka i odkładamy do osobnego naczynia, do którego  dodajemy drożdże. Mieszamy z mlekiem aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodajemy powstałą masę po równo do każdego słoika. Przykrywamy słoiki ręcznikami papierowymi i kładziemy na nie pokrywki.

Nie trzeba ich dokręcać, ale wszystkie słoiki należy przykryć kocem. Należy pozostawić je na noc pod przykryciem,  w temperaturze pokojowej.  Następnego dnia jogurt będzie gotowy do podania. Gotowy produkt należy przechowywać w lodówce.

Domowy jogurt można podawać z płatkami, muesli, z dodatkiem dżemów lub miodu.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!