Najlepsze pieczywo, jakie kiedykolwiek jadłam – Przepyszny chleb mleczny: Przepis.

Ten przepis zdradził mi mój dobry znajomy, do tej pory nie wiedziałam, że jest taki delikatny i puszysty chleb. Świetnie smakuje na śniadanie, bo jest bardzo lekki i niesamowicie smaczny.

Fantastyczny przepis na słynny chleb mleczny.

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 10 g suszonych drożdży
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 900 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Przed pieczeniem: 

  • 1 żółtko
  • 1 ml mleka
  • 1 łyżeczka octu
  • sezam i mak

Przygotowanie:

Do miski wlej ciepłe mleko, roztopione masło, cukier, drożdże, jajka, białko. Mieszaj trzepaczką. Następnie dodaj sodę oczyszczoną, ocet i wszystko razem wymieszaj szpatułką.

Dodaj mąkę, sól, wymieszaj i wymieszaj gładkie ciasto rękami. W misce rozsmarować trochę oleju, dodać ciasto. Przykryj folią i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto wyjmujemy z miski i kładziemy na posypanym mąką stole. Następnie rozkładamy go rękoma i dzielimy na 20 kawałków.

Ciasto rozwałkować w dłonie w kulki i przykryć ściereczką. Następnie poszczególne części zwijamy wałkiem w prostokąt i zwijamy.

Bułki z ciasta układamy obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj talerz folią i ściereczką i odstaw na 15 minut.

Do miseczki z żółtkiem dodać ocet i mleko, wymieszać i nałożyć na powierzchnię. Posyp makiem i sezamem. Piec w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu ostudź i podawaj. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!