Najlepsze pieczywo, jakie kiedykolwiek jadłam – Przepyszny chleb mleczny: Przepis.
3 639
Ten przepis zdradził mi mój dobry znajomy, do tej pory nie wiedziałam, że jest taki delikatny i puszysty chleb. Świetnie smakuje na śniadanie, bo jest bardzo lekki i niesamowicie smaczny.
Fantastyczny przepis na słynny chleb mleczny.
Składniki:
500 ml mleka
100 g masła
80 g cukru pudru
10 g suszonych drożdży
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
900 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Przed pieczeniem:
1 żółtko
1 ml mleka
1 łyżeczka octu
sezam i mak
Przygotowanie:
Do miski wlej ciepłe mleko, roztopione masło, cukier, drożdże, jajka, białko. Mieszaj trzepaczką. Następnie dodaj sodę oczyszczoną, ocet i wszystko razem wymieszaj szpatułką.
Dodaj mąkę, sól, wymieszaj i wymieszaj gładkie ciasto rękami. W misce rozsmarować trochę oleju, dodać ciasto. Przykryj folią i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wyjmujemy z miski i kładziemy na posypanym mąką stole. Następnie rozkładamy go rękoma i dzielimy na 20 kawałków.
Ciasto rozwałkować w dłonie w kulki i przykryć ściereczką. Następnie poszczególne części zwijamy wałkiem w prostokąt i zwijamy.
Bułki z ciasta układamy obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj talerz folią i ściereczką i odstaw na 15 minut.
Do miseczki z żółtkiem dodać ocet i mleko, wymieszać i nałożyć na powierzchnię. Posyp makiem i sezamem. Piec w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180°C.