Rolada Miodowa Karmelka – Nie przegap przepisu, w sklepie czegoś tak dobrego nie kupisz.
Składniki
- 4 białka jaj
- 3 żółtka
- 2 łyżki miodu
- 100 gramów cukru pudru
- 120 g mąki półgrubej
- / 2 łyżeczki sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia)
Bita śmietana karmelowa:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 czubate łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
- 5 cukierków karmelowych
Proces przygotowania
Białka ubij ze szczyptą soli lub kilkoma kroplami soku z cytryny na sztywną pianę, następnie dodaj cukier i ponownie ubij. Następnie stopniowo ubijać po jednym żółtku na sztywną pianę, dodać miód i na końcu dodać przesianą mąkę z sodą.
Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 8-10 minut, aż lekko się zarumienią, aż ciasto nie będzie się kleić w dotyku. Następnie przewracamy naleśnika na drugi posypany cukrem papier, zdejmujemy papier do pieczenia, na którym była upieczona bułka, kładziemy mokry wyżęty ręcznik i zawijamy w niego rulon. Ja toczę z szerszej strony (jeśli wolimy mieć większą ilość mniejszych deserów).
Po chwili roladę rozwinąć, zdjąć ręcznik, ponownie zawinąć roladę i odstawić do ostygnięcia. Przyznam, że zwykle zawijam roladę na blasze papierem do pieczenia lub matą silikonową i zostawiam do ostygnięcia, ale wymaga to trochę wprawy. Zimną roladę napełnij karmelową bitą śmietaną, zostawiając 2-3 łyżki do posmarowania powierzchni.
Następnie posmaruj skręconą bułkę pozostałą bitą śmietaną i posyp startymi karmelkami. Karmelowa bita śmietana: cukier rozpuścić w rondelku z grubym dnem na średnim ogniu, następnie zdjąć z ognia, ostrożnie wlać ubitą śmietanę (ostrożnie, zbyt gorąca może skwierczeć lub kipieć). Karmel zestala się i przez chwilę zeszkleje, ale stopniowo rozpuszcza się wraz z dalszym gotowaniem. Przez większość czasu kawałki pozostaną na dnie, co jest w porządku, rozpuszczą się na zimno.
Ugotowaną bitą śmietanę odstawiamy do ostygnięcia – najlepiej na całą noc, ale wystarczy godzina.
Następnie ubijamy bitą śmietanę, możemy – jeśli jesteśmy do tego przyzwyczajeni – dodać Usztywniacz do Bitej Śmietany lub Usztywniacz do Bitej Śmietany Żelatynowej, ale nie jest to konieczne. Jeśli boimy się przygotowania karmelu, możemy wszystko uprościć, ubijając zwykłą bitą śmietanę, a następnie ucierając mleczne karmelki na sztywną pianę. Smacznego.