Ta ryba topi się w ustach – Delikatny mintaj ze śmietaną i sosem czosnkowym.
5 231
Oprócz atrakcyjnej ceny mintaj ma wiele innych zalet. Po pierwsze, ryby te są polecane dzieciom i alergikom, a po drugie jest on niedrogim źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Po trzecie są bogate w białko – tylko 100 g fileta zawiera ponad jedną czwartą dziennej normy. Dlatego zasługuje na jedzenie go tak często, jak to możliwe! Mamy z tej okazji doskonały przepis na mintaja duszonego w kwaśnej śmietanie. Zadziwi Cię niesamowitą soczystością i delikatnością.
Składniki
Mintaj 1 kg
Śmietana 400 g
Czosnek 3 ząbki
Sól do smaku
Czarny pieprz do smaku
Koperek do smaku
Olej słonecznikowy 3 łyżki
Marchewka 1 sztuka
Przyprawa do ryb 1 łyżeczka
Mąka pszenna 4 łyżki
Przygotowanie:
Dokładnie umyj rybę. Pokrój na porcje, posyp przyprawą do ryb i odstaw na parę minut. Wymieszaj śmietanę z posiekanym czosnkiem, koprem, solą i pieprzem. Obierz marchewkę, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, usmaż z dodatkiem 1 łyżki oleju słonecznikowego. Obtocz rybę w mące, smaż z obu stron na pozostałym oleju.
Połóż marchewki na rybie, polej sosem śmietanowym. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień, gotuj rybę na wolnym ogniu przez 15 minut.
Oto jak nakarmić rodzinę zdrową potrawą, gotową w zaledwie 30 minut! Nie zapomnij podzielić się przepisem ze znajomymi!