Przystawka lepsza niż jakakolwiek kiełbasa. Marynowane mięso z cebulą.
1 060
Zwykle wieprzowina jest przez nas po prostu smażona, pieczona lub duszona. Gotowana nie jest częstym gościem na naszych stołach. Ale możesz to zmienić i przygotować tę niesamowitą przystawkę.
Ta gotowana wieprzowina dzięki specjalnej marynacie będzie obłędnie smaczna! Jej przygotowanie nie jest trudne, ale musisz poczekać, aż mięso będzie całkowicie nasycone przyprawami.
Do przyrządzenia tej przystawki nadaje się nie tylko wieprzowina, ale także np. wołowina. Jeśli nie lubisz kolendry, możesz ją zastąpić natką pietruszki, koperkiem, bazylią lub innymi ziołami.
Składniki
Mięso wieprzowe – 500 g
Czarny pieprz (w ziarnach) – 3 sztuki
Goździki – 4 sztuki
Liść laurowy – 2 sztuki
Cebula – 3 sztuki
Kolendra – 1 pęczek
Papryka chili – 1 sztuka
Woda – 50 ml
Sok z cytryny – 90 ml
Ocet balsamiczny – 2 łyżki
Cukier – 3 łyżki
Sól – 1,5 łyżeczki
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Czarny pieprz (mielony) – 0,5 łyżeczki
Majeranek – 0,5 łyżeczki
Natka pietruszki – 1 łyżeczka
Ostra mielona papryka – 0,25 łyżeczki
Przygotowanie
Zanurz cały kawałek mięsa we wrzącej wodzie, dodaj kilka ziaren pieprzu, liście laurowe, 1 cebulę i goździki. Gotuj na średnim ogniu. Po pół godzinie posól i gotuj przez około 10 minut. Sprawdź gotowość mięsa. Aby to zrobić, wykonaj nacięcie – jeśli wypływający sok jest przezroczysty – mięso jest gotowe, jeśli jest np. czerwone – gotuj dalej.