Z tego przepisu wychodzą bardzo syte i smakowite: Oto nowa wariacja na temat placków ziemniaczanych.
2 620
Przepyszne placki ziemniaczane przyrządzone w taki sposób z pewnością zachwycą całą rodzinę. Są nadziewane mięsem oraz obłędnie smaczne!
Potrzebne składniki:
cebula,
5 jajek,
olej,
100g twardego sera,
2-3 łyżki mąki pszennej,
sól, pieprz czarny dla smaku,
6-8 plastrów polędwicy wieprzowej.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć je do miski i zalać zimną wodą. Schab należy pokroić na 6-8 plastrów i przykryć folią spożywczą oraz delikatnie rozbić tłuczkiem. Popieprzyć oraz posolić.
Później trzeba odcisnąć ziemniaki i włożyć je do czystej, suchej miseczki. Dodać sól, pieprz, 3 jajka, 2-3 łyżki mąki pszennej, startą cebulę i wszystko dokładnie wymieszać. Do osobnej miseczki należy wbić 2 jajka i roztrzepać widelcem.
W dalszej kolejności wlać olej na patelnię i ułożyć na niej warstwę ziemniaków , plaster mięsa obtoczony w jajku i znowu warstwę ziemniaków. Smażyć je z każdej strony przez 2-3 minuty.
Gotowe placki położyć na ręcznikach papierowych i powtórzyć tą samą procedurę dla reszty plastrów mięsa. W taki sposób przygotowane placki ułożyć na blasze, która jest wyłożona papierem do pieczenia.
Piec należy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie zetrzeć twardy ser i posypać nim danie, piec przez następne 5-7 minut. Wszystko jest już gotowe. Można posypać danie posiekanym koperkiem i podawać w takiej formie.