Moja rodzina jest zachwycona tym daniem. Gniazda mięsne Kilimanjaro – Prawdziwe odkrycie kulinarne

Rozpoczynamy od obrania cebuli i czosnku. Ścieramy je na tarce i mieszamy ze sobą, dodajemy mielone mięso wołowe, jajko, mąkę, tymianek, paprykę i posiekaną pietruszkę do smaku, pieprz i 1 łyżeczkę soli oraz olej słonecznikowy.

Ręcznie mieszamy całość na jednolitą masę. Posmarowanymi olejem roślinnym rękoma odrywamy po kawałku mięsa i formujemy z niej kulkę, odkładamy ją na blaszkę do pieczenia i tak postępujemy z resztą masy, aż do jej wykończenia. W każdej kulce formujemy palcami rowek tak, aby powstało gniazdko. Rozgrzewamy piekarnik do 180 ˚C i pieczemy potrawę przez 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie, którym będziemy wypełniać nasze gniazda. Ziemniaki gotujemy w całości w posolonej wodzie. Po ugotowaniu obieramy je ze skóry, dodajemy masło, mleko, gałkę muszkatołową, 1 łyżeczkę soli i ugniatamy puree. Na końcu dodajemy twaróg i razem mieszamy.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!