Roladę upiekłam z całego schabu i plasterków boczku: Rodzina kompletnie zwariowała.
Jeśli zawsze zastanawiasz się, co ugotować na uroczysty obiad, ten przepis jest dla Ciebie. Przygotuj niezwykle soczystą i smakowitą roladę mięsną z wyjątkowymi dodatkami.
Potrzebujesz:
- 100 g wędzonej szynki
- 100 g rodzynek
- 600 g pieczarek
- 2 kg schabu
- 2 cebule
- 1 marchew
- 4 ząbki czosnku
- plastry boczku
Marynata:
- 200 g sosu sojowego
- 50 ml oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sok z 1/2 pomarańczy
- sok z 1/2 cytryny
- sól do smaku
Dodatkowo:
- 2 cebule
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 ml musującego wina
- 250 ml wody
- ziemniaki według potrzeby
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przygotuj marynatę. W misce zmiksuj czosnek, tymianek, natkę pietruszki, sok z pomarańczy i cytryny oraz oliwę z oliwek. Dodaj paprykę, mielony czarny pieprz i miód. Wymieszaj za pomocą blendera. Dopraw solą i dodaj sos sojowy.
Rozetnij schab wzdłuż, ale nie przekrój go całkowicie. Delikatnie rozwijaj i przekrój mięso tak, aby uzyskać cienki płat.
Powtórz z drugą połową.
Na mięso nałóż 1/3 marynaty.
Zawiń mięso, ułóż na blasze i rozsmaruj pozostałą marynatę na wierzchu.
Wstaw roladę do lodówki na 4 godziny. W międzyczasie przygotuj farsz. Oczyść grzyby, cebulę i drobno pokrój.
Na patelni rozgrzej olej, posiekaj czosnek na drobne kawałki. Dodaj czosnek do oleju i przysmaż. Następnie dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną marchewkę. Posól do smaku. Po chwili dodaj również grzyby.
Duszone warzywa i grzyby mieszaj z pokrojoną wędzoną szynką. Smaż razem na wolnym ogniu przez kilka minut.
Wyjmij schab z lodówki, rozwiń i ułóż plastry boczku oraz farsz.
Posyp rodzynkami i ponownie zawiń roladę.
Zwiąż roladę sznurkiem, aby utrzymać jej kształt i zapobiec wyciekaniu nadzienia.
Obierz ziemniaki i cebulę. Pokrój cebulę w paski, a ziemniaki pozostaw w całości lub pokrój w grubsze kawałki. Posyp sól i pieprz czarny. Umieść roladę na środku.
Skrop ziemniaki oliwą. Następnie zalej wszystko winem i wodą. Na koniec ponownie posmaruj roladę resztą marynaty. Piecz w temperaturze 200°C przez około 40 minut.
Przenieś ziemniaki i roladę na talerz do podawania. Pozostałe soki powstałe podczas pieczenia wymieszaj z cebulą. Następnie dodaj skrobię kukurydzianą, którą uprzednio rozpuścisz w szklance wody. Wlej mieszankę do garnka i gotuj sos, aż zgęstnieje.