Pieczone mielone sznycle z warzywami – Błyskawicznie znikają z talerza.

Pieczone kotlety mielone z warzywami – sposób przygotowania

Mielone mięso wołowe wraz z warzywami można przygotować na wzór kotletów i upiec w piekarniku bez tłuszczu. Podaje się je z surówką z kapusty, ale można je też podać z klasycznym dodatkiem ziemniaczanym.

Kotlety

  • mielona wołowina – 1 kg
  • ziemniaki – 2 szt
  • cebula – 2 szt
  • papryka – 1 szt
  • marchewka – 2 szt
  • jajka – 2 szt
  • słodka mielona papryka – do smaku
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • czosnek – 4 ząbki
  • pietruszka – do smaku
  • koperek – do smaku

Zalewa

  • cebula – 2 szt
  • koperek – do smaku
  • pietruszka – do smaku
  • sól – do smaku
  • ocet – 1 łyżka
  • cukier – 1 łyżeczka
  • olej – 2 łyżki
  • woda – 50 ml

Sałatka

  • solona kapusta – 200 gr
  • cebula – 1 szt
  • pieprz – do smaku
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • ogórek kiszony – 2 szt

Przygotowanie

Włóż mięso mielone do miski. Zetrzyj ziemniaki, odciśnij z nich wodę i dodaj do mięsa. Następnie dodać do niego grubo startą cebulę i marchewkę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną natkę pietruszki i koperek, 2 jajka, mieloną słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku.

Włóż mięso mielone do miski. Zetrzyj ziemniaki, odciśnij z nich wodę i dodaj do mięsa. Następnie dodać do niego grubo startą cebulę i marchewkę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną natkę pietruszki i koperek, 2 jajka, mieloną słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku.

Zmieszaj sól, łyżeczkę cukru, ocet, olej i wodę i zrób marynatę. Pokrój 2 cebule (najlepiej czerwoną i białą) w półpierścienie w misce. Dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki, dodaj marynatę i pozostaw do zamarynowania.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!