Roladki z mięsem mielonym z patelni – Rodzina od stołu odejść nie chce – Przepis rewelacyjny.

Roladki z mięsem mielonym smażone na patelni – sposób przyrządzenia.

Jeżeli pragniesz urozmaicić swoje kulinaria, wypróbuj nowatorskie roladki z mięsem mielonym. Nie będziesz potrzebować piekarnika, starczy zwykła patelnia.

Składniki ciasta:

  • mąka pszenna – 200 g
  • sól – 5 g
  • mleko – 20 ml
  • olej – 20 ml
  • śmietana – 150 ml
  • proszek do pieczenia – 10 g

Składniki farszu:

  • mięso mielone – 300 g
  • ser twardy – 150 g
  • jajko – 1 szt
  • cebula – 1 szt
  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • sól – 5 g
  • pieprz – 3 g
  • majeranek – 5 g

Dodatki:

  • woda – 50 ml
  • olej – wedle potrzeby

Sposób przyrządzenia:

Przygotuj miskę. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, mleko, olej i śmietanę. Wymieszaj wszystko i wyrobić jednolite, gęste ciasto. Przykryj miskę folią i odstaw na 15 minut, aby ciasto wyrosło.

Przenieś ciasto na oprószony mąką wałek i rozwałkuj na grubszą płaską płytę o kształcie kwadratu. W misce umieść mięso mielone. Dodaj starty ser twardy, drobno posiekaną cebulę, jajko, sól, pieprz, posiekaną pietruszkę i majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Na rozwałkowanym cieście rozprowadź farsz mięsny. Następnie zroluj ciasto, wyrównaj brzegi i pokrój rolki o szerokości około 3 centymetrów. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż roladki na złoty kolor z obu stron. Następnie wlej 50 ml wody, przykryj patelnię pokrywką i duś roladki na małym ogniu przez około 20 minut.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!