Starożytny przepis za kilka zł – 300 g kapusty, 1 jajko i 150 g mielonego: Kotleciki po morawsku na talerzu.

Stary i tani przepis na kotleciki z mięsa mielonego. Będziesz potrzebować dosłownie kilku składników. Spróbuj wykonać, bo warto!

Kotleciki po morawsku – to danie, które świetnie nadaje się na obiad. Jest pyszne, a szybko się je sporządza i jest tanie. Jestem pewna, że zakochasz się w ich smaku.

Do wykonania około 12 kotletów potrzebujesz:

  • 300 g kapusty
  • 150 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 75 g cebuli
  • 2 łyżki śmietany albo majonezu
  • 1 łyżeczkę soli
  • 3 gałązki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 3 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie

Na tarce z drobnymi oczkami zetrzyj kapustę i cebulę. Jeśli wolisz, możesz wszystko rozdrobnić nożem.

Następnie tak przygotowane składniki przełóż do głębokiego naczynia, zalej wrzątkiem i odstaw na 2 minuty. Potem odcedź. Kapustę i cebulę wymieszaj z posiekaną drobno pietruszką i mięsem mielonym.

Do powstałej masy dołóż jajko oraz 2 łyżki kwaśnej śmietany albo majonezu. Dopraw solą i pieprzem. Później dodaj mąkę i sodę oczyszczoną. Wszystko starannie wymieszaj rękami.

Z mięsa uformuj niewielkie kotleciki i rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C, aż do zarumienienia się kotletów. Powinno to potrwać ok. 30 minut.

Gotową potrawę możesz podać z ulubionym sosem albo polane niewielką ilością masła oraz w towarzystwie surówki i pieczonych ziemniaków.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!