Starożytny przepis za kilka zł – 300 g kapusty, 1 jajko i 150 g mielonego: Kotleciki po morawsku na talerzu.
769
Stary i tani przepis na kotleciki z mięsa mielonego. Będziesz potrzebować dosłownie kilku składników. Spróbuj wykonać, bo warto!
Kotleciki po morawsku – to danie, które świetnie nadaje się na obiad. Jest pyszne, a szybko się je sporządza i jest tanie. Jestem pewna, że zakochasz się w ich smaku.
Do wykonania około 12 kotletów potrzebujesz:
300 g kapusty
150 g mięsa mielonego
1 jajko
75 g cebuli
2 łyżki śmietany albo majonezu
1 łyżeczkę soli
3 gałązki pietruszki
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
3 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie
Na tarce z drobnymi oczkami zetrzyj kapustę i cebulę. Jeśli wolisz, możesz wszystko rozdrobnić nożem.
Następnie tak przygotowane składniki przełóż do głębokiego naczynia, zalej wrzątkiem i odstaw na 2 minuty. Potem odcedź. Kapustę i cebulę wymieszaj z posiekaną drobno pietruszką i mięsem mielonym.
Do powstałej masy dołóż jajko oraz 2 łyżki kwaśnej śmietany albo majonezu. Dopraw solą i pieprzem. Później dodaj mąkę i sodę oczyszczoną. Wszystko starannie wymieszaj rękami.
Z mięsa uformuj niewielkie kotleciki i rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C, aż do zarumienienia się kotletów. Powinno to potrwać ok. 30 minut.
Gotową potrawę możesz podać z ulubionym sosem albo polane niewielką ilością masła oraz w towarzystwie surówki i pieczonych ziemniaków.