Znika ze stołu w kilka chwil: Zapiekanka z ziemniakami i mielonym – łatwa w przygotowaniu. Teraz robię ją tylko w ten sposób.

Zapiekanki są prostym oraz sycącym daniem dla całej rodziny. Co najważniejsze, przygotowuje się je szybko i są niezwykle uniwersalne – zrobisz je z dowolnymi warzywami czy farszem.

Dziś proponuję Wam ciekawe połączenie z mięsem mielonym. Smakuje wyśmienicie, a przy tym zachwyca wyglądem!

Przygotuj:

  • 1 kg mięsa mielonego, najlepiej wołowiny
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 małą kwaśną śmietanę
  • 1 cebulę
  • masło
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz
  • zioła (majeranek, bazylia)
  • olej

Przygotowanie:

Mięso mielone włóż do miski. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do naczynia. Dopraw solą, pieprzem, ulubionymi ziołami. Wszystko dokładnie wymieszaj i podsmaż na patelni.

Pod koniec podsmażania dodaj 70 g koncentratu pomidorowego. Duś jeszcze chwilę na wolnym ogniu.

W międzyczasie ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odcedź z wody i dodaj 1-2 spore łyżki masła. Ubij na konsystencję puree.

Przygotuj formę do pieczenia, spód wyłóż papierem i przesmaruj dodatkowo olejem. Teraz rozpocznij układanie warstw zapiekanki: zacznij od ziemniaków. Ubitą z masłem masę rozłóż równomiernie. Na to połóż całą porcję przesmażonego mięsa mielonego. Wierzch posmaruj śmietaną (ok 3-4 łyżki).

Danie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Potrawę piecz około 40-50 minut, do momentu, aż wierzch mocno się zarumieni. To wszystko. Teraz danie możesz wyłożyć na jeden duży talerz – warstwowa struktura zapiekanki prezentuje się imponująco!

Jeśli chcesz uzyskać jeszcze lepszy smak, pod koniec pieczenia posyp wierzch tartym serem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!