Wystarczy dodać ocet: Niewiele osób zna ten sekret, którego nauczyła mnie moja babcia.

Rewelacyjny przepis mojej babci na puszyste, miękkie ciasto. Moje dzieci uwielbiają je na śniadanie lub przekąskę. Sekret tkwi w dodawaniu octu do ciasta.

Składniki:

  • 600 g + 2 łyżki mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 8 g suszonych drożdży
  • 80 g granulowanego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 30 g + 30 g masła

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • mak

Przygotowanie:

Wlej mąkę do głębokiej miski. Wlej ciepłe mleko do innej miski.

Do miski z mlekiem wsyp cukier i sól. Dodać jajko i wymieszać trzepaczką.

Dodać drożdże i dobrze wymieszać. Zrób dziurę w środku mąki i wlej drożdże.

Wymieszaj szpatułką. Dodaj dwie łyżki mąki, wymieszaj i przenieś ciasto na stół.

Miękkie masło wyłożyć na ciasto i wymieszać rękoma. Następnie polej ciasto octem i ponownie wymieszaj.

Miskę wysmarować olejem. Dodać ciasto, przykryć folią i ręcznikiem i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Wyciskamy powietrze z wyrośniętego ciasta i rozkładamy je na stole rękami w dużym kole. Posmaruj ciasto miękkim masłem i złóż na trzy części.

Następnie pokrój ciasto na sześć równych części. Zroluj odciętą część ciasta i połącz końce.

Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią i odstawić na 10 minut.

Po upływie tego czasu posmarować wierzch mieszanką żółtka i mleka. Posypać makiem i wstawić blachę do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu odstaw ciasto do ostygnięcia i podawaj.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!