Miękkie bułeczki z białego jogurtu, pieczone w 20 minut: Najlepsze ciasto pod słońcem, nie chodzę już do piekarni.

Na pewno zakochasz się w pysznych domowych wypiekach według prostego i szybkiego przepisu. Są fantastycznie smaczne i możesz je łatwo przygotować, kiedy tylko masz na to ochotę.

Wypróbuj i daj nam znać, jak smakowały Ci domowe bułeczki. 🙂

Składniki:

  • 10 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka (100 ml) ciepłego mleka
  • 1 szklanka (100 ml) ciepłej wody
  • 1 szklanka (100 ml) oleju
  • 3 łyżki białego jogurtu
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej (mąkę dodajemy według potrzeby + mąkę do obsypania deski podczas wałkowania ciasta)
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

Drożdże dodajemy do dużej miski, dodajemy łyżkę cukru, zalewamy ciepłym mlekiem i wodą. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Pozwól drożdżom aktywować się przez kilka minut.

Następnie wlej olej, dodaj biały jogurt, jajko. Ponownie dobrze wymieszaj. Posyp mąką i solą i wyrabiaj gładkie ciasto – zajmie to około 5 minut. Pozostaw na około 90 minut.

Posmaruj blat olejem. Ułożyć na nim rozczynowe ciasto i uformować 10-12 jednolitych kulek. Następnie zwiń każdą kulkę w owal. Rozwałkuj bułkę na posypanej mąką desce.

Rolki możemy lekko zgiąć, tworząc ładny kształt rożna.

Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw na około 30 minut pod bawełnianym ręcznikiem.

Następnie umyj je zimną wodą. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 220°C.

Upieczone bułki posmaruj masłem i podawaj. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!