Maślane kotleciki z kurczaka. Odkryj sekret soczystych kotletów: Od teraz tylko tak je robię.
1 302
Maślane kotleciki z kurczaka. Niebo w gębie. O wiele lepsze niż te tradycyjne.
Składniki
2 piersi z kurczaka
Marynata:
1 szklanka maślanki (250 ml)
1/2 łyżeczki musztardy
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
sól
mielony pieprz
Dodatkowo:
4 bułki (2-3 dniowe)
smalec do smażenia
Proces przygotowania
Pierś pokroić ukośnie w poprzek włókien na mniejsze kawałki. Przygotowujemy marynatę mieszając wszystkie składniki. Mięso zalać marynatą i odstawić na co najmniej dwie godziny, ale także na całą noc. Mięso wyjmij z lodówki na pół godziny przed smażeniem. Kotlety odsączamy z marynaty i panierujemy w przygotowanej bułce tartej. Na patelni rozgrzej smalec i smaż kotlety z każdej strony na złoty kolor. Gotowy produkt połóż na papierowej serwetce.
Podawane z dowolnym dodatkiem ziemniaczanym lub pieczywem. Świeża bułka tarta jest bardzo dobra. Mieszając, do bułek można łatwo dodać zioła, np. natkę pietruszki czy szczypiorek. Jeśli wolisz lżejszą wersję, możesz lekko posmarować kotlety olejem i upiec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni. około 20-25 minut (w zależności od wielkości kotletów).