Przepis na bułeczki maślane – miękkie i puszyste jak ptysie. Ten smak Cię zachwyci…

Doskonały przepis na miękkie maślane mini bułeczki, w których się zakochasz. Delikatne słodki wypiek idealny na weekendowy poranek. Podawaj je np. ze swoim ulubionym dżemem i aromatycznym kakao – Twoje dzieci je pokochają!

Potrzebujesz:

  • 200 ml ciepłego mleka
  • 20 g cukru
  • 5 g drożdży instant
  • 4 g soli
  • 10 ml oliwy lub oleju roślinnego
  • 240 g mąki pszennej
  • Do posmarowania:
  • 10 g masła
  • odrobina mleka

Przygotowanie:

Wymieszaj drożdże i cukier w ciepłym mleku.

Dodaj olej i na koniec przesianą mąkę. Wymieszaj jednolite ciasto – przykryj i poczekaj, aż ciasto wyrośnie.

Następnie wymieszaj ciasto łyżką.

Na posypanej mąką desce rozwałkuj ciasto i pokrój na małe kwadraty.

Każdy uformuj w małą kulkę.

Ułóż je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj folią, bawełnianą ściereczką i pozostaw na 15 minut.

Posmaruj mlekiem.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

Na koniec posmaruj roztopionym masłem i możesz podawać! Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!