Przepis na bułeczki maślane – miękkie i puszyste jak ptysie. Ten smak Cię zachwyci…
1 061
Doskonały przepis na miękkie maślane mini bułeczki, w których się zakochasz. Delikatne słodki wypiek idealny na weekendowy poranek. Podawaj je np. ze swoim ulubionym dżemem i aromatycznym kakao – Twoje dzieci je pokochają!
Potrzebujesz:
200 ml ciepłego mleka
20 g cukru
5 g drożdży instant
4 g soli
10 ml oliwy lub oleju roślinnego
240 g mąki pszennej
Do posmarowania:
10 g masła
odrobina mleka
Przygotowanie:
Wymieszaj drożdże i cukier w ciepłym mleku.
Dodaj olej i na koniec przesianą mąkę. Wymieszaj jednolite ciasto – przykryj i poczekaj, aż ciasto wyrośnie.
Następnie wymieszaj ciasto łyżką.
Na posypanej mąką desce rozwałkuj ciasto i pokrój na małe kwadraty.
Każdy uformuj w małą kulkę.
Ułóż je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj folią, bawełnianą ściereczką i pozostaw na 15 minut.
Posmaruj mlekiem.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
Na koniec posmaruj roztopionym masłem i możesz podawać! Życzę smacznego!