Idealna mieszanka do smażenia, grillowania lub pieczenia: Ta marynata do mięs jest bezkonkurencyjna.

Przepisy na genialne marynaty do mięsa z dodatkiem piwa. Nadadzą się idealne do wieprzowiny, ale także drobiu.

Polecam je na grilla, ale też do gotowania i pieczenia. Dzięki nim mięso jest niesamowicie smaczne, aromatyczne i delikatne! Zapoznaj się z moimi propozycjami i wybierz swoją ulubioną!

Potrzebujesz:

  • 150 ml jasnego piwa
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki przypraw do grilla
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 cebula
  • 500 g pokrojonej karkówki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj, przeciśnij przez praskę czosnek lub drobno posiekaj, pokrój cebulę i obtocz w niej mięso i odstaw, najlepiej na 12-24 godziny. Tak przygotowana karkówka doskonale nadaje się do grillowania i pieczenia.

Brazylijska marynata

Potrzebujesz:

  • 500 g wybranego mięsa
  • 150 ml piwa
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 średniej wielkości cebula drobno posiekana
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku – zmiażdżone
  • sól dla smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj, mięso włóż do marynaty i odstaw na 6-12 godzin.

Marynata miodowo-piwna

Potrzebujesz:

  • 500 g mięsa
  • 100 ml jasnego piwa
  • 100 ml sosu sojowego
  • 75 g miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Podejście:

Wymieszaj wszystkie składniki i włóż mięso do przygotowanej marynaty na 6-12 godzin.

Marynata do piwa z tymiankiem

Potrzebujemy:

  • 500 g mięsa
  • 150 ml jasnego piwa
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 2 łyżeczki przypraw do grilla

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki i natrzyj nimi mięso, odstaw na 12-24 godziny przed grillowaniem.

Marynata musztardowo-piwna

Potrzebujesz:

  • 500 g mięsa
  • 8 łyżek jasnego piwa
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 8 łyżek oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 cebula pokrojona w krążki
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj i użyj do zamarynowania steków, kotletów lub innego mięsa. Mięso powinno marynować się przez 6-12 godzin.

Marynata z ciemnym piwem

Potrzebujesz:

  • 500 g mięsa
  • 100 ml ciemnego piwa
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 3 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Przygotowanie:

Ta marynata najlepiej nadaje się do przygotowania karkówki, ale można ją również wykorzystać do innego rodzaju wieprzowiny lub wołowiny. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i natrzeć nią mięso, odstawić na 6-12 godzin.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!