Idealna mieszanka do smażenia, grillowania lub pieczenia: Ta marynata do mięs jest bezkonkurencyjna.
Przepisy na genialne marynaty do mięsa z dodatkiem piwa. Nadadzą się idealne do wieprzowiny, ale także drobiu.
Polecam je na grilla, ale też do gotowania i pieczenia. Dzięki nim mięso jest niesamowicie smaczne, aromatyczne i delikatne! Zapoznaj się z moimi propozycjami i wybierz swoją ulubioną!
Potrzebujesz:
- 150 ml jasnego piwa
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżeczki przypraw do grilla
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 cebula
- 500 g pokrojonej karkówki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj, przeciśnij przez praskę czosnek lub drobno posiekaj, pokrój cebulę i obtocz w niej mięso i odstaw, najlepiej na 12-24 godziny. Tak przygotowana karkówka doskonale nadaje się do grillowania i pieczenia.
Brazylijska marynata
Potrzebujesz:
- 500 g wybranego mięsa
- 150 ml piwa
- 2 łyżki ketchupu
- 1 średniej wielkości cebula drobno posiekana
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- szczypta chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku – zmiażdżone
- sól dla smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj, mięso włóż do marynaty i odstaw na 6-12 godzin.
Marynata miodowo-piwna
Potrzebujesz:
- 500 g mięsa
- 100 ml jasnego piwa
- 100 ml sosu sojowego
- 75 g miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Podejście:
Wymieszaj wszystkie składniki i włóż mięso do przygotowanej marynaty na 6-12 godzin.
Marynata do piwa z tymiankiem
Potrzebujemy:
- 500 g mięsa
- 150 ml jasnego piwa
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
- 2 łyżeczki przypraw do grilla
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki i natrzyj nimi mięso, odstaw na 12-24 godziny przed grillowaniem.
Marynata musztardowo-piwna
Potrzebujesz:
- 500 g mięsa
- 8 łyżek jasnego piwa
- 2 łyżeczki musztardy
- 8 łyżek oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 cebula pokrojona w krążki
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj i użyj do zamarynowania steków, kotletów lub innego mięsa. Mięso powinno marynować się przez 6-12 godzin.
Marynata z ciemnym piwem
Potrzebujesz:
- 500 g mięsa
- 100 ml ciemnego piwa
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 3 ząbki drobno posiekanego czosnku
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Ta marynata najlepiej nadaje się do przygotowania karkówki, ale można ją również wykorzystać do innego rodzaju wieprzowiny lub wołowiny. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i natrzeć nią mięso, odstawić na 6-12 godzin.