Marchewki są znacznie smaczniejsze niż frytki – Wystarczy położyć je na blasze do pieczenia i posypać mieszanką czosnkową. Przepis.

Fantastyczny przepis na dodatek do obiadu, kolacji, przekąski bez ziemniaków.

Składniki:

  • marchewki (ok. 1 kg)
  • 50 g startego parmezanu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • posiekana pietruszka
  • czosnek 4 ząbki lub do smaku (może być świeży lub suszony)

Przygotowanie:

Marchew obrać, umyć i osuszyć, pokroić na 3-4 części.

Przełóż do miski i wlej olej, dodaj sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Wykładamy na blachę do pieczenia papierem do pieczenia i umieszczamy marchewki na blasze do pieczenia w jednej warstwie. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

W międzyczasie zrobimy posypkę, siekając jak najdrobniej czosnek. Przełóż czosnek do miski, dodaj parmezan i bułkę tartą i dobrze wymieszaj. Odstawić do czasu użycia.

Po 20 minutach wyjmujemy marchewki z piekarnika i posypujemy przygotowaną posypką, mieszamy i pieczemy w piekarniku przez kolejne 10 minut. Ponownie wymieszaj i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.

Upieczone marchewki przełożyć na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Podajemy natychmiast. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!