Przepis jest prosty w wykonaniu ich smak robi na każdym wrażenie. Makowe ślimaczki w kilka chwil.

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości prostym a zarazem niezwykle efektownym przepisem, zaoferuj im nasze makowe ślimaczki! Przepis jest prosty w wykonaniu ich smak robi na każdym wrażenie!

Potrzebne składniki:

  • 4 łyżki cukru
  • 50 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki drożdży suchych
  • 100 g margaryny
  • 3 jajka
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • 250 ml mleka
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g maku
  • 0,5 kg mąki
  • 260 g chałwy
  • 100 g cukru pudru

Przygotowanie:

Drożdże rozpuść z łyżką cukru w ciepłej wodzie. Dodaj do nich mleko, olej i resztę cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj, po czym dodaj margarynę, cukier waniliowy, przesianą wcześniej mąkę oraz 2 jajka. Teraz zagnieć ciasto. Powinno być ono elastyczne.

Przejdź do przygotowania nadzienia. Mak zalej wrzątkiem i gotuj przez 10 minut, aby nadzienie nie okazało się gorzkie ani zbyt suche. Przecedź przez sitko, dodaj mak do blendera i wymieszaj razem z chałwą tak, by otrzymać jednolitą masę. Podziel ciasto na kilka części. Powinny być one równe.

Każdą rozwałkuj tak, by powstało owalne ciasto. Posmaruj je nadzieniem z maku i zwiń w rulon.  Pokrój je na mniejsze kawałki tak, by wszystkie miały taką samą wielkość. Blachę do pieczenia natłuść olejem i wyłóż na nią ślimaczki. Jajko wymieszaj z cukrem pudrem. Taką mieszanką posmaruj zawiniątka.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni. Piecz przez 20 minut. Ślimaczki gotowe!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!