Magiczne ciasto bez jajek i kropli mleka: przepis prosto od znajomego cukiernika, ten przepis jest wart zapisania.

Fantastycznie puszyste ciasto, które możesz przygotować bez dodatku jajek i mleka. Jest bardzo miękkie i delikatne, a do tego niesamowicie smaczne! Doskonałe jako szybki deser do codziennej herbaty.

Potrzebujesz:

Biała część:

  • 200 g mąki
  • 220 ml gorącej wody
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 60 ml oleju

Ciemna część:

  • 30 g kakao
  • 150 g cukru
  • 180 g mąki
  • 240 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 60 ml oleju

Przygotowanie:

Wymieszaj gorącą wodę z olejem i esencją waniliową.

Do mąki dodaj inne sypkie składniki i wymieszaj.

Wsyp je do płynnej masy i wymieszaj na jednolitą masę.

Wlej ją do silikonowej lub natłuszczonej formy.

W przypadku ciemnej części postępuj w ten sam sposób, wystarczy dodać kakao do sypkiej mieszanki.

Wylej ciemną mieszankę na jasnej części.

Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut. Gotowe ciasto możesz udekorować polewą czekoladową.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!