Magiczne ciasto bez jajek i kropli mleka: przepis prosto od znajomego cukiernika, ten przepis jest wart zapisania.
78 384
Fantastycznie puszyste ciasto, które możesz przygotować bez dodatku jajek i mleka. Jest bardzo miękkie i delikatne, a do tego niesamowicie smaczne! Doskonałe jako szybki deser do codziennej herbaty.
Potrzebujesz:
Biała część:
200 g mąki
220 ml gorącej wody
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 łyżeczka esencji waniliowej
60 ml oleju
Ciemna część:
30 g kakao
150 g cukru
180 g mąki
240 ml gorącej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka esencji waniliowej
60 ml oleju
Przygotowanie:
Wymieszaj gorącą wodę z olejem i esencją waniliową.
Do mąki dodaj inne sypkie składniki i wymieszaj.
Wsyp je do płynnej masy i wymieszaj na jednolitą masę.
Wlej ją do silikonowej lub natłuszczonej formy.
W przypadku ciemnej części postępuj w ten sam sposób, wystarczy dodać kakao do sypkiej mieszanki.
Wylej ciemną mieszankę na jasnej części.
Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut. Gotowe ciasto możesz udekorować polewą czekoladową.