Lody o smaku truskawkowym – Domownicy zjedli całe w jeden dzień.

Lody truskawkowe – procedura przygotowania

Czy masz ochotę na mrożone orzeźwienie w postaci lodów w gorące letnie dni? W takim razie spróbuj przygotować perełkę z kremem truskawkowym, którą docenią nawet najwięksi miłośnicy słodyczy w Twojej rodzinie. Bez konserwantów i sztucznych słodzików! Po prostu doskonała przyjemność z domowego deseru lodowego.

Składniki

  • świeże truskawki – 250 g
  • cukier granulowany – 3 łyżki
  • sok z cytryny – 0,5 kawałka cytryny
  • śmietana do ubijania – 300 ml
  • cukier puder – do smaku
  • jogurt truskawkowy – 125 g

Przygotowanie

Zacznij od włożenia 250 gramów oczyszczonych i pokrojonych truskawek do małego garnka. Następnie posyp owoce cukrem granulowanym, skrop sokiem z cytryny i całość zagotuj. Po około dziesięciu minutach ciągłego mieszania zatrzymaj miksturę i wlej ją do blendera. Tutaj zmiel go na drobne puree.  Następnie do miski wlać puree truskawkowe i w kolejnym kroku ubić śmietanę na sztywną pianę. Do smaku także cukier puder i na koniec jogurt truskawkowy zmieszany z puree truskawkowym.

 

Składniki dodajemy po łyżce do ubitej śmietany i stopniowo łączymy szpatułką. Teraz weź formę na polędwiczkę z jelenia (możesz też użyć plastikowej miski) i wyłóż ją całkowicie plasterkami umytych i oczyszczonych świeżych truskawek. Za pomocą łyżki nałóż gotowy krem ​​truskawkowy na owoce i wygładź na powierzchni. Zamrażaj lody w ten sposób przez około trzy godziny. Wyjmij zamrożone lody truskawkowe z zamrażarki, pokrój je w formie brzegów i wyłóż na blaszkę. Podawać od razu np. z koktajlem mlecznym lub mrożoną kawą.

 

Jeśli lubisz gorzką czekoladę, świetnie wygląda również w domowych lodach truskawkowych. Wystarczy zetrzeć go na grubej tarce i dodać do bitej śmietany z truskawkami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!