Przepis na te lody przywiozłam z wakacji w Chorwacji. Smakują wyśmienicie, bez jajek i cukru.

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby lodów. Ogromny wybór smaków, delikatna konsystencja to jest to co lubimy w nich najbardziej.  Ale gdzie można znaleźć na prawdę dobre lody?

Najlepiej przygotować je samodzielnie! Będą wtedy one naturalne, smaczne i pozbawiane zbędnej chemii czy konserwantów. Dziś przedstawię Ci aż 4 moje ulubione sposoby na lody!

Lody truskawkowe

Weź truskawki i jogurt w proporcji 50:50 (ok. 70 g każdego produktu). Truskawki należy wcześniej zamrozić. Wymieszaj je z jogurtem, miodem (1 łyżka) i sokiem z cytryny (1,5 łyżki ) do uzyskania kremowej konsystencji. Wszystko gotowe! Pozostaje tylko włożyć je do zamrażarki w dowolnym pojemniku i pozostawić do zamrożenia (co najmniej 6 godzin, najlepiej na całą noc).

Lody ananasowe

Połączenie ananasa oczaruje miłośników egzotycznych smaków. Weź taką samą proporcję jogurtu naturalnego i mrożonych kawałków ananasa (po 70 g) i wymieszaj je z miodem (1 łyżka stołowa) i sokiem z cytryny (1 łyżeczka).  Następnie dodaj wiórki kokosowe do smaku. Wcześniej możesz je lekko podsmażyć na patelni. Deser gotowy!

Lody czekoladowo-bananowe

Weź 100 g mrożonych kawałków banana i dodaj 70 g jogurtu, 1 łyżkę kakao, 1 łyżkę miodu i mieszaj do uzyskania konsystencji musu czekoladowego. Dodaj kroplę ekstraktu waniliowego, aby Twoje lody były jeszcze bardziej miękkie i smaczniejsze. Włóż do zamrażalki na 6 h.

Delikatne kremowe lody

150 g jogurtu, wymieszaj z 50 – 70 g serka śmietankowego (np. mascarpone), dodaj 1 łyżkę miodu i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ubijaj przez kilka minut i umieść powstałą mieszaninę w zamrażarce. Gotowe!

Mango z limonką

Weź 100 g mrożonej pulpy mango ( możesz zrobić ją samodzielnie blendując dojrzałe mango), 70 g jogurtu, 1-2 łyżki miodu i 1,5 łyżki soku z limonki (lub cytryny). Wszystko wymieszaj w blenderze i dodaj trochę startej skórki z limonki do smaku.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!