Liście orzecha mają nadzwyczajne właściwości. Wyleczysz nimi kilka poważnych schorzeń

Lubisz orzechy? My też! Mało kto jednak ma świadomość, że w przypadku orzecha włoskiego niemniej istotne są jego… liście. Zawierają ogromne ilości witamin, glukozydów, flawonoidów, karotenoidów czy olejków eterycznych. To nie może się zmarnować!

Ponadto, liście orzecha włoskiego mają też właściwości antyseptyczne oraz antybakteryjne. Przyspieszają gojenie, a ponadto działają ściągająco i przeciwzapalnie.
Najlepiej zbierać je na końcu maja oraz w =czerwcu, gdy są już odpowiednio rozwinięte. Pamiętajmy jednak, że nie nadają się do wykorzystania liście z plamami czy innymi objawami chorób. Interesują nas tylko zdrowe liście!

Najlepiej zerwać je i wysuszyć. Przetrzymywać będziemy jednak tylko te, których barwa pozostanie zielona. Brązowe należy odrzucić.

Z przechowywanych w szczelnych pojemnikach suszonych liści orzecha włoskiego warto robić napar. Jedna łyżka wystarczy do sporządzenia 250 ml naparu. Po zalaniu wrzątkiem nie czekamy jednak 5 czy 10 minut, ale aż godzinę. Tak sporządzony napar powinniśmy wypijać w ilości 1/3 szklanki, 3 razy dziennie przed posiłkami…

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!