Letnie ciasto z kaszą manną i kremem. Wszystkim zasmakuje i ozdobi każdy stół
47
To letnie ciasto jest doskonałym zamiennikiem gęstego i droższego sernika. Ciasto z warstwą kremu i galaretki jest bardzo świeże, pięknie twardnieje i wygląda bosko. To idealny deser na upalne, letnie dni.
Składniki:
Ciasto:
2 opakowania maślanych ciasteczek BeBe
2 łyżki masła
Nadzienie:
1 litr mleka
5 pełnych łyżek kaszy manny
4 łyżki budyniu waniliowego
1 szklanka granulowanego cukru
1 łyżka masła
Galareta:
galaretka z czerwonego ciasta
500 ml wody (lub soku truskawkowego)
truskawki
Proces przygotowania
Ciastka rozdrobnić w robocie kuchennym i wymieszać z miękkim masłem. Kółko z tortownicy wykładamy na blaszkę, na spód rozprowadzamy pokruszoną masę, mocno dociskając (jak w przypadku sernika). Mleko wymieszać z cukrem, semoliną i budyniem, zagotować na gęstą pastę, na koniec dodać łyżkę masła. Wymieszaną masę wlać do tortownicy i wyrównać. Pozwolimy mu ostygnąć.
Przygotować żelatynę w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją, w razie potrzeby lekko dosłodzić, ostudzić i wylać na ciasto. Pod żelatynę możemy już włożyć kawałki truskawek. Żelatyna twardnieje stopniowo, dlatego ciasto należy szczelnie zamknąć, aby nie wyciekało. Na koniec usuwamy kółko i dekorujemy ciasto kawałkami truskawek, ewentualnie bitą śmietaną, według własnego gustu i wyobraźni.
Zamiast biszkoptów możemy użyć np. resztek ciemnego korpusu, który zostanie po upieczeniu ciasta. Rozdrobnić je w taki sam sposób jak ciastka i wymieszać z masłem.