Letnie Ciastko Truskawkowe: Niebiańsko pyszne, a przygotowanie to moment. Koniecznie zapisz przepis

Ten przysmak z kremem truskawkowym jest niesamowicie smaczny! Przedstawiamy Państwu dwa wyjątkowe przepisy na wyśmienite desery, po których nie zostanie nawet okruszek.

Owocowe przysmaki z wyjątkowym puszystym kremem, od którego ślinka cieknie.

Na ciasto truskawkowe potrzebujemy:

  • (1 szklanka = 250 ml)

Na ciasto:

  • 80 g miękkiego masła (1/3 szklanki)
  • 100 g cukru kryształu (1/2 szklanki)
  • 1 jajko
  • 200 g mąki zwykłej (1 i 2/5 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dżem truskawkowy do przetarcia

Na krem ​​budyniowy:

  • 500 ml mleka (2 szklanki)
  • 1 laska wanilii
  • 400 g truskawek
  • 60 g cukru kryształu (1/3 szklanki)
  • 2 żółtka
  • 35 g skrobi kukurydzianej (1/3 szklanki)
  • 200 g serka śmietankowego (4/5 szklanki)

Na polewę:

  • 1 opakowanie czerwonego lukru do ciasta (12 g)
  • 250 ml zimnej wody
  • 30 g cukru kryształu (2 czubate łyżki)

Przygotowanie:

Do miski dodaj masło. Posypać cukrem. Dodać jajko i ubić mikserem.

Dodać mąkę, proszek do pieczenia i ubić. Wymieszaj ciasto, zawiń je w plastikową torebkę i włóż do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowujemy na okrąg i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na całej powierzchni.  Tworzymy granicę o wysokości około 2 cm. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i posypać ryżem. Pierwszy etap pieczenia: włóż formę do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 180°C (grzanie góra/dół). Po upływie tego czasu usuń ryż.

Drugi etap pieczenia: włóż ciasto z powrotem do piekarnika i piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto smarujemy konfiturą truskawkową, następnie przykrywamy folią i formujemy. Do garnka dodaj mleko i laskę wanilii. Doprowadzić do wrzenia i pozostawić na kuchence na 30 minut. Mleko przecedzić przez sito i dodać cukier. Do osobnej miski dodaj żółtka, trochę zimnego mleka i skrobię.

Dobrze wymieszaj trzepaczką. Wlać mieszaninę do wrzącego mleka waniliowego. Gotuj mieszając, aż krem ​​zgęstnieje. Do ugotowanej śmietany dodać serek śmietankowy i dokładnie wymieszać. Na cieście rozsmaruj gorącą śmietanę, a na wierzchu ułóż połówki truskawek. Pozostaw ciasto do ostygnięcia na 30 minut.

Lukier do ciasta wymieszać w rondelku z wodą. Wsypać cukier i wymieszać. Gotuj delikatnie na kuchence przez minutę, a następnie pozostaw do ostygnięcia na 5 minut. Następnie wylej lukier na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny (najlepiej smakuje następnego dnia).

Możesz podawać! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!