Zaskakująca lemoniada – Jak łatwo przygotować napój, który zmywa toksyny i leczy bóle.
Lemoniada z czarnego bzu nie tylko zachwyca smakiem, ale również przynosi korzyści zdrowotne – jest pomocna w przypadku migren, skurczów oraz niskiej odporności.
Czarny bez, a zdrowie:
Wspierając nasz układ immunologiczny, czarny bez chroni komórki przed wolnymi rodnikami, wykazując właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a także antyseptyczne i detoksykujące. Ułatwia trawienie, oczyszczając przewód pokarmowy, pomaga przy zaparciach, reguluje stolec, a także likwiduje wzdęcia i bóle brzucha. Dodatkowo wspiera proces pocenia, co jest przydatne w czasie przeziębień i grypy.
Dbając o zdrowie dróg oddechowych, łagodzi stany zapalne, kaszel i śluz. Jest niezastąpiony przy alergiach, grypie, przeziębieniach czy zapaleniu oskrzeli. Ponadto, działa moczopędnie, oczyszczając nerki i drogi moczowe. Pomaga w eliminacji kwasu moczowego z organizmu, łagodząc bóle stawów, jak w przypadku reumatyzmu czy dny moczanowej. Uspokaja układ nerwowy, redukuje stres oraz łagodzi bóle i skurcze. Jest pomocny w gojeniu skóry, przy wysypkach, egzemach i różnych urazach.
Do przygotowania potrzebujesz:
- 1 pomarańczę
- 2 łyżki miodu
- około 3 litry wody
- około 8 kwiatostanów czarnego bzu
- 1 cytrynę
- Opcjonalnie: mięta, tymianek
Jak przygotować:
W słoneczny dzień, wybierz się do ogrodu lub innego miejsca, gdzie rośnie krzew czarnego bzu w pełnym kwiecie. Zbierz około 8 większych kwiatostanów, odcinając grubsze łodygi, a następnie umieść je w słoju o pojemności 3,5 litra. Jeśli chcesz, możesz dodać miętę lub inne zioła wedle gustu.
Cytrynę i pomarańczę dokładnie umyj, pokrój w plasterki i dodaj do słoja wraz z dwoma łyżkami miodu. Napełnij naczynie wodą – najlepiej źródlaną lub przefiltrowaną. Następnie przykryj słoik, na przykład gazą, i umieść go w słonecznym miejscu, np. na parapecie, na 24 godziny.