Zaskakująca lemoniada – Jak łatwo przygotować napój, który zmywa toksyny i leczy bóle.

Lemoniada z czarnego bzu nie tylko zachwyca smakiem, ale również przynosi korzyści zdrowotne – jest pomocna w przypadku migren, skurczów oraz niskiej odporności.

Czarny bez, a zdrowie:

Wspierając nasz układ immunologiczny, czarny bez chroni komórki przed wolnymi rodnikami, wykazując właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a także antyseptyczne i detoksykujące. Ułatwia trawienie, oczyszczając przewód pokarmowy, pomaga przy zaparciach, reguluje stolec, a także likwiduje wzdęcia i bóle brzucha. Dodatkowo wspiera proces pocenia, co jest przydatne w czasie przeziębień i grypy.

Dbając o zdrowie dróg oddechowych, łagodzi stany zapalne, kaszel i śluz. Jest niezastąpiony przy alergiach, grypie, przeziębieniach czy zapaleniu oskrzeli. Ponadto, działa moczopędnie, oczyszczając nerki i drogi moczowe. Pomaga w eliminacji kwasu moczowego z organizmu, łagodząc bóle stawów, jak w przypadku reumatyzmu czy dny moczanowej. Uspokaja układ nerwowy, redukuje stres oraz łagodzi bóle i skurcze. Jest pomocny w gojeniu skóry, przy wysypkach, egzemach i różnych urazach.

Do przygotowania potrzebujesz:

  • 1 pomarańczę
  • 2 łyżki miodu
  • około 3 litry wody
  • około 8 kwiatostanów czarnego bzu
  • 1 cytrynę
  • Opcjonalnie: mięta, tymianek

Jak przygotować:

W słoneczny dzień, wybierz się do ogrodu lub innego miejsca, gdzie rośnie krzew czarnego bzu w pełnym kwiecie. Zbierz około 8 większych kwiatostanów, odcinając grubsze łodygi, a następnie umieść je w słoju o pojemności 3,5 litra. Jeśli chcesz, możesz dodać miętę lub inne zioła wedle gustu.

Cytrynę i pomarańczę dokładnie umyj, pokrój w plasterki i dodaj do słoja wraz z dwoma łyżkami miodu. Napełnij naczynie wodą – najlepiej źródlaną lub przefiltrowaną. Następnie przykryj słoik, na przykład gazą, i umieść go w słonecznym miejscu, np. na parapecie, na 24 godziny.

Pamiętaj: wystawienie słoika na pełne słońce skraca czas potrzebny do 6-8 godzin. Po upłynięciu tego czasu przecedź mieszankę przez sito. Przechowuj lemoniadę w lodówce i spożywaj najlepiej w ciągu pierwszych 24 godzin.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!