Niebiańsko miękkie, delikatne i smakują fantastycznie – sto razy lepsze niż te ze straganu. Moja mama zna przepis na najlepsze węgierskie langustynki.
2 616
Wymieszaj cukier i drożdże w letniej wodzie.
Odstaw na 10-15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite ciasto. Niech ciasto wyrośnie na 30-45 minut.
Następnie wyrabiamy ciasto na posypanej mąką desce. I podziel na kawałki (ok. 14-16 sztuk).
Gdy ciasto odpoczywa przez 10-15 minut, podgrzej wyższą warstwę oleju na głębszej patelni. Każdy kawałek ciasta rozwałkować w palcach na cienki naleśnik. Podczas formowania langustynek można rozciągać ciasto palcami, ale łatwiej jest nasmarować płaski talerz i rozsmarować na nim palcami. Nie przykleja się do płytki ani do olejków wcieranych palcem.