Niebiańsko miękkie, delikatne i smakują fantastycznie – sto razy lepsze niż te ze straganu. Moja mama zna przepis na najlepsze węgierskie langustynki.

Wymieszaj cukier i drożdże w letniej wodzie.

Odstaw na 10-15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite ciasto. Niech ciasto wyrośnie na 30-45 minut.

Następnie wyrabiamy ciasto na posypanej mąką desce. I podziel na kawałki (ok. 14-16 sztuk).

Gdy ciasto odpoczywa przez 10-15 minut, podgrzej wyższą warstwę oleju na głębszej patelni. Każdy kawałek ciasta rozwałkować w palcach na cienki naleśnik. Podczas formowania langustynek można rozciągać ciasto palcami, ale łatwiej jest nasmarować płaski talerz i rozsmarować na nim palcami. Nie przykleja się do płytki ani do olejków wcieranych palcem.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!