Unikalna receptura na ciasteczka tureckie: Tylko kilka składników, a uzyskasz smakołyk lepszy od pączków.

Wielbiciele pączków, słodkości i tłustego czwartku, fani kultury tureckiej (lub po prostu tureckich wakacji), a także poszukiwacze nowych doznań smakowych nie przejdą obojętnie obok Tulambu.

Już wkrótce ten turecki deser na stałe zagości w Waszych jadłospisach. Co więcej, już dziś możecie wykonać go samodzielnie w swojej kuchni. Wystarczy przygotować ciasto, syrop cukrowy i rozkoszować się smakiem.

Składniki na ciasto:

  • Mąka pszenna – 250g,
  • Masło – 80g,
  • Jajka – 4szt.,
  • Woda – 450ml,
  • Olej słonecznikowy – ok. 300ml.

Składniki na syrop:

  • Cukier – 200g,
  • Sok z cytryny – 20ml.

Wskazówka: Przed przystąpieniem do wykonania deseru przygotuj niewielki rondelek, sito i rękaw cukierniczy oraz głęboką patelnię, a także łyżkę do wymieszania ciasta i łyżkę cedzakową.

Przygotowanie ciasta Zagotuj wodę z masłem na średnim ogniu. Mąkę przesiej przez sito i dosyp do wody z masłem cały czas mieszając. Kontynuuj mieszanie do uzyskania jednolitej masy. Po zdjęciu rondelka z ognia, cały czas mieszając, dodaj do ciasta jajka (każde osobno).

Powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego.

W patelni rozgrzej olej (Tulambu smażymy w głębokim tłuszczu). Wyciskaj ciasto z rękawa wprost do oleju, tak by uzyskać około 6 centymetrowe kawałki.

Gdy ciasteczka uzyskają równomierny złocisty kolor wyciągnij je łyżką cedzakową i ułóż na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przygotowanie syropu

By przygotować syrop wystarczy gotować cukier z sokiem z cytryny przez około 15 minut na średnim ogniu. Na koniec do syropu wrzucamy przygotowane wcześniej ciasteczka i czekamy aż syrop wsiąknie w ciastka (trwa to około 10 minut).

Gratuluje! Właśnie przygotowałeś pyszne Tulambu. Smacznego!  Jeżeli jednak chcesz wzbogacić ich tradycyjny smak, nie wahaj się i polej je czekoladą, posyp cukrem pudrem, cynamonem albo orzechami – to Ty tu jesteś szefem kuchni.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!