Już wkrótce ten turecki deser na stałe zagości w Waszych jadłospisach. Co więcej, już dziś możecie wykonać go samodzielnie w swojej kuchni. Wystarczy przygotować ciasto, syrop cukrowy i rozkoszować się smakiem.
Wskazówka: Przed przystąpieniem do wykonania deseru przygotuj niewielki rondelek, sito i rękaw cukierniczy oraz głęboką patelnię, a także łyżkę do wymieszania ciasta i łyżkę cedzakową.
Przygotowanie ciasta Zagotuj wodę z masłem na średnim ogniu. Mąkę przesiej przez sito i dosyp do wody z masłem cały czas mieszając. Kontynuuj mieszanie do uzyskania jednolitej masy. Po zdjęciu rondelka z ognia, cały czas mieszając, dodaj do ciasta jajka (każde osobno).
Powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego.
W patelni rozgrzej olej (Tulambu smażymy w głębokim tłuszczu). Wyciskaj ciasto z rękawa wprost do oleju, tak by uzyskać około 6 centymetrowe kawałki.
Gdy ciasteczka uzyskają równomierny złocisty kolor wyciągnij je łyżką cedzakową i ułóż na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przygotowanie syropu
By przygotować syrop wystarczy gotować cukier z sokiem z cytryny przez około 15 minut na średnim ogniu. Na koniec do syropu wrzucamy przygotowane wcześniej ciasteczka i czekamy aż syrop wsiąknie w ciastka (trwa to około 10 minut).
Gratuluje! Właśnie przygotowałeś pyszne Tulambu. Smacznego! Jeżeli jednak chcesz wzbogacić ich tradycyjny smak, nie wahaj się i polej je czekoladą, posyp cukrem pudrem, cynamonem albo orzechami – to Ty tu jesteś szefem kuchni.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.