Wszyscy goście byli zachwyceni. Te roladki z cukinii z kurczakiem stały się hitem.

Niesamowita dobroć ze zwykłej cukinii i kurczaka. Przygotuj tę letnią przekąskę dla swoich gości, a będą zachwyceni. Roladki z cukinii, które świetnie smakują na ciepło lub na zimno można podawać np. z ulubionymi sosami.

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 duża cukinia
  • 100 g prosciutto lub szynki lub boczku
  • Sól
  • zmielony czarny pieprz
  • 2-3 jajka
  • 60 g bułki tartej

Do nadzienia:

  • 60 g serka śmietankowego
  • 50 g parmezanu
  • 50 g twardego żółtego sera
  • talerz o wymiarach 24 x 32 cm

Przygotowanie:

Do miski rozbić 2 jajka, dodać sól i pieprz. Ubij widelcem.

Umyj cukinię, odetnij końce. Pokrój go wzdłuż na cienkie plasterki.

Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Pokrój w cienkie plasterki.

Przykryj je folią spożywczą i postukaj w mięso tłuczkiem. Sól i pieprz każdy arkusz po obu stronach. Na wierzchu połóż plasterek cukinii.

Przykryj plasterkiem szynki. Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Zetrzyj parmezan na drobnej tarce. Wymieszaj oba sery w misce z serkiem śmietankowym.

Rozłóż to nadzienie na szynce. Starannie zwijamy wszystko w rolkę. Przygotowane bułki zawijamy w jajko i bułkę tartą.

Przed pieczeniem przyklej trzy z nich na szpikulec. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść w nagrzanym piekarniku.

Piec w 180 °C przez około 20 minut. Po upieczeniu podawaj z ulubionymi sosami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!