Niepieczone kulki orzechowe z czekoladą – Kiedy serwuję je na stole, rozmowy ustępują
965
Niepieczone kulki orzechowe z czekoladą – procedura przygotowania
Wypróbuj prosty i bardzo szybki przepis na świąteczne ciasteczka bez pieczenia. Kulki orzechowe zrobisz z zaledwie trzech składników, a ich przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 15 minut.
Składniki
niesolone orzeszki ziemne – 500 g
czekolada – 500 g
mleko skondensowane – 200 g
olej – w razie potrzeby
Przygotowanie
Orzeszki ziemne wyłóż na blachę i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz je, aż będą lekko złociste. Dzięki temu będą miały bardziej wyrazisty smak. Mieszaj od czasu do czasu, aby je zarumienić.
Pozwól im ostygnąć, a następnie przełóż je do blendera i zmiksuj na małe kawałki. Rozpuść czekoladę z 1 łyżką oleju roślinnego w łaźni wodnej. Stopniowo dodawaj skondensowane mleko do czekolady i mieszaj, aż wszystko się dobrze połączy. Do masy czekoladowej dodać orzeszki ziemne i bardzo dokładnie wymieszać.
Z powstałej masy uformuj kulki o pożądanej wielkości i umieść je w papierowych foremkach. Następnie pozwól im stwardnieć.