Kuleczki orzechowe udekorowane cukrem waniliowym – Tak przygotowała je moja babcia.

Kulki orzechowe dekorowane cukrem waniliowym – procedura przygotowania

W Święta Bożego Narodzenia chcesz mieć ciszę i spokój w gronie najbliższych, a nie spędzać czas w kuchni. Jeśli się zgadzasz i szukasz szybkiego przepisu na pyszne ciasteczka, wypróbuj kulki z orzechami, które przygotujesz w 30 minut.

Składniki

  • mąka zwykła – 250 g
  • masło – 200 g
  • cukier puder – 40 g
  • żółtko jaja – 1 szt
  • cukier waniliowy – 8 g
  • orzechy laskowe – 100 g

Przygotowanie

Mąkę, masło i żółtko wymieszać i zagnieść ciasto, które pokroić na małe kawałki o średnicy około 3 cm. Do każdego kawałka włóż orzech laskowy i uformuj kulkę.

Kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 10-15 minut. Podczas gdy kulki się pieczą, w misce wymieszaj cukier puder i cukier waniliowy. Po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe, obtocz kulki w mieszance cukru. Następnie pozwól kulkom z orzechami ostygnąć i możesz je podawać.

Wskazówka: Jeśli na Święta Bożego Narodzenia masz ochotę, możesz z ciasta zrobić ciasteczka o innym kształcie, np. gwiazdki.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!