Szybkie, tanie i pyszne: Czekoladowe kule Margot, które wszyscy uwielbiają.

Pyszna i szybka czekoladowa uczta inspirowana batonami Margot. Są doskonałe i wspaniale będą się wyróżniać na świątecznym stole.

Składniki:

  • 60 g masła
  • 50 ml wody
  • 100 g mleka w proszku
  • 50 g cukru z kaszy manny
  • 50 g wiórek kokosowych + do posypania
  • orzechy laskowe
  • 2 batony Margot (1 szt. = 100 g)

Polewa:

  • Posiekane orzeszki ziemne lub orzechy włoskie
  • Czekolada i trochę płatków czekoladowych

Pojemnik:

  • papierowe lub silikonowe babeczki

Przygotowanie:

W garnku na małym ogniu wymieszaj wodę, masło i cukier aż się rozpuszczą i powstanie jednolita masa.

Kroimy lub ścieramy batoniki Margot. Dodaj do tej mieszanki razem z mlekiem w proszku i wiórki kokosowe . Pozostaw na ogniu i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Zdejmij z ognia i pozwól mieszaninie ostygnąć. Z tak przygotowanego ciasta robimy kulki. Orzech włóż do środka.

Przygotuj lukier:

W misce rozpuść czekoladę z płatkami czekoladowymi. Gdy masa będzie płynna, dodaj posiekane orzechy. Następnie zamaczamy kulki w tej polewie.

Niech stwardnieje na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie podajemy w ozdobnych foremkach papierowych lub silikonowych. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!