Deserki truskawkowe z jogurtem i wanilią – Na przyjęciu każdy był nimi zachwycony

Jeśli masz w domu truskawki, mleko i kilka innych podstawowych składników, zrób najlepszy i najłatwiejszy deserek truskawkowy z jogurtem. Pokochasz go.

Składniki

  • mrożone truskawki – 250 g
  • jogurt truskawkowy – 250 g
  • mleko – 500 ml
  • cukier – 2 łyżki
  • skrobia kukurydziana – 4 łyżki
  • cukier waniliowy – 8 g

Przygotowanie

Wyjmij zamrożone truskawki z zamrażarki na około 10-15 minut przed rozpoczęciem pracy z nimi. W rondelku wymieszaj mleko z cukrem, skrobią kukurydzianą i cukrem waniliowym i postaw rondelek na kuchence. Mieszankę podgrzewać przez 1-2 minuty, aż zgęstnieje, następnie przelać do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia. Na powstały krem ​​nakładamy folię tak, aby bezpośrednio jej dotykała. Dzięki temu na powierzchni nie tworzy się skorupa.

 

Z rozmrożonych truskawek usuń zielone części, pokrój je na ćwiartki i wymieszaj z jogurtem truskawkowym. Następnie składniki zmiksować blenderem zanurzeniowym na gładką masę, którą wmieszamy do schłodzonej śmietany. Aby mieszanina była jak najbardziej gładka, użyj blendera zanurzeniowego do wymieszania. Szklanki, w których będziesz podawać truskawkowy kubek z jogurtem i masą truskawkową, napełnij i włóż do lodówki na 1 godzinę.

Podawać deserki udekorowane kawałkami świeżych truskawek. Smacznego!

 

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!