Najlepsze na świecie: Rozpływające się w ustach kruche ciasteczka z notesu mojej mamy.
18 378
Na pewno są to najlepsze ciasteczka kruche na świecie. Delikatne rozpływają się one w ustach.
Pachną cudownie wanilią. Ciężko jest nam się od nich „oderwać”. Do tego banalne są oraz szybkie w samym przygotowaniu. Prostota i klasyka w jednym i są niesamowite. Gdy lubimy wypieki z kruchego ciasta, to musimy ich spróbować.
Składniki:
dwie trzecie szklanki cukru pudru,
dwie szklanki mąki,
200 gram masła zimnego,
2 żółtka,
16 gram waniliowego cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
czekolada
Sposób przygotowania
Mąkę wsypać należy na stolnicę. Dodajemy posiekane masło oraz całą resztę składników. Z nich szybko wyrabiamy ciasto. Ciasto gotowe należy zawinąć w folię oraz włożyć na jedną godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto należy rozwałkować na grubość dwóch do trzech milimetrów. Ciasteczka należy powycinać foremkami.
Należy ułożyć je na wyłożonej blaszce pergaminem. Nie zapominajmy o odstępach, ponieważ ciastka troszkę wyrosną. Należy je piec jakieś dziesięć do dwunastu minut. Temperatura to stu osiemdziesiąt stopni Celsjusza. Po samym ostudzeniu należy ozdobić lukrem czy też czekoladą.