Ciasto „Paul Robeson” – Zakochacie się w nim. Smaczne i efektowne, proste w wykonaniu
9 942
Do głębokiej miski wsypujemy kakao, mąkę i sodę oczyszczoną. Ubijamy jaja z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy stopione wcześniej masło i mieszamy wszystkie składniki, używając trzepaczki. Dodajemy kefir i całość ponownie ubijamy. Następnie wlewamy do suchych produktów i mieszamy, aż do momentu otrzymania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Formę o średnicy 23-25 cm wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem. Wlewamy ciasto. Biszkopt pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180’C. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Górną warstwę o grubości ok. 2 cm odcinamy. Drobno siekamy. Pozostałą część kroimy wzdłuż na 3 równe części.
Aby przygotować krem, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Dodajemy drobno zmielone orzechy włoskie i dokładnie mieszamy.
Wszystkie warstwy, boki oraz górę ciasta smarujemy dokładnie przygotowanym kremem. Obsypujemy posiekaną warstwą biszkoptu. Ciasto dekorujemy wybranymi owocami np. śliwkami lub wiśniami.
Wyjątkowy smak naszego ciasta czekoladowego doskonale podkreśla puszysty krem i orzechy. Dodatek kwaśnych owoców sprawia, że deser nie będzie mdły. Smacznego!