Ciasto „Paul Robeson” – Zakochacie się w nim. Smaczne i efektowne, proste w wykonaniu
9 940
Dziś pokażemy Ci przepis na deser, który swoją nazwę zyskał dzięki aktorowi i piosenkarzowi Paulowi Robesonowi. Jest to czekoladowe ciasto o soczystym i aromatycznych zapachu.
Nawiązanie jego nazwy do operowego śpiewka nie jest przypadkowe. Ciasto z czekolady symbolizuje skórę autora, polewa na wierzchu jego włosy, a biały krem uśmiech. Pieczenie biszkoptów wymaga przestrzegania kilku ważnych zasad. Nie należy zastępować masła margaryną rośliną.
Koniecznie trzeba wykorzystać dobrej jakości kakao, co zapewni odpowiedni kolor oraz aromat i smak. Ważnym aspektem jest także tłusta śmietana, dzięki której krem będzie gęsty i puszysty.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego też należy je wyjąć z lodówki odpowiednio wcześnie. Wyjątek dotyczy śmietany, która powinna znaleźć się na blacie roboczym bezpośrednio przed ubijaniem.
Znając powyższe zasady, możemy przejść do przygotowania naszego ciasta.