Ciasto „Paul Robeson” – Zakochacie się w nim. Smaczne i efektowne, proste w wykonaniu

Dziś pokażemy Ci przepis na deser, który swoją nazwę zyskał dzięki aktorowi i piosenkarzowi Paulowi Robesonowi. Jest to czekoladowe ciasto o soczystym i aromatycznych zapachu.

Nawiązanie jego nazwy do operowego śpiewka nie jest przypadkowe. Ciasto z czekolady symbolizuje skórę autora, polewa na wierzchu jego włosy, a biały krem uśmiech. Pieczenie biszkoptów wymaga przestrzegania kilku ważnych zasad. Nie należy zastępować masła margaryną rośliną.

Koniecznie trzeba wykorzystać dobrej jakości kakao, co zapewni odpowiedni kolor oraz aromat i smak. Ważnym aspektem jest także tłusta śmietana, dzięki której krem będzie gęsty i puszysty.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego też należy je wyjąć z lodówki odpowiednio wcześnie. Wyjątek dotyczy śmietany, która powinna znaleźć się na blacie roboczym bezpośrednio przed ubijaniem.

Znając powyższe zasady, możemy przejść do przygotowania naszego ciasta.

Składniki:

  • 300 gramów mąki pszennej,
  • 200 gramów cukru,
  • 80 gramów masła extra,
  • 2 jajka,
  • 600 gramów śmietany 18%,
  • 250 ml kefiru,
  • 2 łyżki prawdziwego kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 10 gramów cukry waniliowego,
  • 80 gramów cukru pudru,
  • 100 gramów posiekanych orzechów włoskich.

Przygotowanie:

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!