Krakowskie ciasto – tak dobrego jeszcze nie jadłaś. Prosty przepis, o który każdy mnie pyta.

Białka ubij z cukrem i powoli dodawaj do nich skrobię, tak aby wytworzyć sztywną pianę. Pianą posmaruj warstwę ciasta.

Włóż całość do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 40 minut. Jeżeli pianka zacznie się przypalać, przykryj ją folią.

W międzyczasie wymieszaj mąkę, cukier, skrobię, cukier waniliowy oraz żółtko w mleku.

Z przygotowanej masy, na niskim ogniu ugotuj krem budyniowy. Ostudź go i dodawaj do niego łyżeczkami masło, starannie mieszając całość. Odstaw krem.

Upieczoną masę przekrój na dwie równe części. Połóż pierwsza warstwę ciasta, następnie posmaruj ją kremem budyniowym i nakryj drugą warstwą.

Tak przygotowany deser możesz podawać podczas spotkań rodzinnych i towarzyskich. Swoim smakiem oczaruje wszystkich.

Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!