Dzieciństwo znów na wyciągnięcie ręki dzięki sernikowi babci – Notuj przepis i rozpocznij pieczenie.
945
Wyjątkowy przepis na sernik krakowski, znany ze swojego ciężkiego, wilgotnego i kremowego smaku, przekazywany przez nasze babcie i prababcie, pozostaje w pamięci jako smak dzieciństwa. Ten bardzo stary przepis charakteryzuje się kruchym spodem i kremowym wnętrzem sernika.
Do przygotowania spodu i kratki potrzebne będą:
jajko: 1 sztuka
cukier waniliowy: 2 łyżki
mąka: 250 g
cukier puder: 125 g
zimne masło: 125 g
Składniki do masy serowej to:
cukier waniliowy: 3 łyżki
jajka: 8 sztuk
mąka ziemniaczana: 3 łyżki
tłusty twaróg: 1 kg
miękkie masło: 100 g
cukier puder: 250 g
rodzynki: 100 g
Dodatkowo:
1 żółtko, lukier.
Instrukcje przygotowania:
Ciasto: Zagnieść wszystkie składniki ciasta do uzyskania jednolitej masy, podzielić na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3, schłodzić w lodówce przez godzinę. Rozwałkować większą część ciasta, ułożyć na dnie formy, nakłuwać widelcem i piec w 180°C przez 15 minut, a następnie wystudzić.
Masa serowa: Ser zmielić trzykrotnie, masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku i po łyżeczce zmielonego twarogu, ucierać do połączenia składników. Dodać mąkę i rodzynki, ubić białka na sztywną pianę i wymieszać z masą serową.
Składanie sernika: Wylać masę serową na upieczony spód, z pozostałej części ciasta zrobić kratkę na wierzchu, posmarować żółtkiem dla rumianego koloru. Piec w 170°C przez 50-60 minut, ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Dekoracja: Po ostygnięciu udekorować sernik lukrem.