Kotlety z piekarnika – Proces przygotowania jest łatwy i przyjemny. Instrukcja.

Przepis wystarczy na 12 kotletów średniej wielkości, czyli można przyjąć, że z 1 kg mięsa wyjdą 24 kotlety. Każdy z nich będzie ważył około 7 dkg. Kotlety można formować w kulkę albo w owal, co kto lubi.

Jak podawać?

Kotlety mielone można podawać na kilka sposobów. Świetnie smakują z kaszą, makaronem gryczanym albo ryżem. Do tego trochę zieleniny, a może pikle do zaostrzenia smaku? Tradycyjnie serwuje się je z utartymi na puch ziemniakami.

Dla odmiany można je polać sosem na bazie śmietany. Do śmietany dodaj czosnek, posiekany koperek, sól i pieprz i polej tym sosem kotlety na 15 min przed końcem pieczenia. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!