Kotlety z piekarnika – Proces przygotowania jest łatwy i przyjemny. Instrukcja.
12 927
Składniki:
50 dkg mielonego mięsa
kilka kromek białego chleba
100 ml mleka
1 kartofel
1 cebula
1 jajko
przyprawa do kotletów
mąka do obtaczania kotletów
tłuszcz do posmarowania blachy
sól i pieprz
Wykonanie:
Chleb namocz w ciepłym mleku, posiekaj drobno cebulę i zetrzyj kartofel na tarce z grubymi otworami. Do mięsa dodaj jajko i wymieszaj, po czym dodaj chleb, cebulę, kartofel, sól i pieprz. Wyrabiaj rękami przez około 8 min. Po tym czasie możesz już formować kotleciki. Kotlety obtaczaj w mące i układaj na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Pieczone są najlepsze
W odróżnieniu od smażonych, kotlety pieczone nie ociekają tłuszczem, są tak samo pyszne, jak te z patelni i z pewnością są delikatniejsze dla żołądka. Można je piec w piekarniku, w kuchence mikrofalowej albo w najnowszym wynalazku kuchennym o nazwie Thermomix.
Piekarnik
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 C, po czym umieść w nim blachę z kotlecikami i odczekaj 5 min. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 C i piecz kotleciki przez około 30 min. Pamiętaj, aby nie przewracać ich na druga stronę, bo mogą się rozlecieć
Kuchenka mikrofalowa
Ta metoda jest szybsza, a kotlety wyjdą całkiem całkiem. Nastaw na 800 watów. Kotlety będą gotowe po 7 – 8 min.
Thermomix
Nastaw urządzenie na tryb „Pieczenie”. Kotleciki piecze się po 15 min z jednej i drugiej strony.
Nie mam wszystkich składników, a chcę przygotować te kotlety. Jak sobie radzić?