Kotlety z piekarnika – Proces przygotowania jest łatwy i przyjemny. Instrukcja.

Składniki:

  • 50 dkg mielonego mięsa
  • kilka kromek białego chleba
  • 100 ml mleka
  • 1 kartofel
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • przyprawa do kotletów
  • mąka do obtaczania kotletów
  • tłuszcz do posmarowania blachy
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Chleb namocz w ciepłym mleku, posiekaj drobno cebulę i zetrzyj kartofel na tarce z grubymi otworami. Do mięsa dodaj jajko i wymieszaj, po czym dodaj chleb, cebulę, kartofel, sól i pieprz. Wyrabiaj rękami przez około 8 min. Po tym czasie możesz już formować kotleciki. Kotlety obtaczaj w mące i układaj na blasze wysmarowanej tłuszczem.

Pieczone są najlepsze

W odróżnieniu od smażonych, kotlety pieczone nie ociekają tłuszczem, są tak samo pyszne, jak te z patelni i z pewnością są delikatniejsze dla żołądka. Można je piec w piekarniku, w kuchence mikrofalowej albo w najnowszym wynalazku kuchennym o nazwie Thermomix.

  • Piekarnik
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 C, po czym umieść w nim blachę z kotlecikami i odczekaj 5 min. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 C i piecz kotleciki przez około 30 min. Pamiętaj, aby nie przewracać ich na druga stronę, bo mogą się rozlecieć
  • Kuchenka mikrofalowa
    Ta metoda jest szybsza, a kotlety wyjdą całkiem całkiem. Nastaw na 800 watów. Kotlety będą gotowe po 7 – 8 min.
  • Thermomix
    Nastaw urządzenie na tryb „Pieczenie”. Kotleciki piecze się po 15 min z jednej i drugiej strony.

Nie mam wszystkich składników, a chcę przygotować te kotlety. Jak sobie radzić?

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!