Do mielonego dodaj jajko, jogurt, czosnek… Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu – przepyszny obiad raz dwa na stole
69 601
Jedyne w swoim rodzaju kotlety mielone.
Sprawdź, jak połączenie jogurtu naturalnego, jajka i czosnku może uczynić tradycyjne polskie mielone jeszcze lepszymi!
Jestem pewna, że gdy raz spróbujesz kotletów mielonych w tej odsłonie, nie powrócisz już nigdy do swojej starej receptury. Najważniejszą rolę odgrywa w tym przepisie jogurt naturalny czyniący kotleciki delikatnym i niezwykle smacznym daniem, które staje się jeszcze lepsze niż dotychczas.
Lista składników
mięso mielone – 250 g
mleko – 200 ml
jogurt naturalny – 200 ml
jajko – 1 sztuka
czosnek – 3 ząbki
mąka pszenna – 4 łyżki
proszek do pieczenia – 1 torebka
tymianek – 1/2 łyżeczki
chili – 1 łyżeczka (opcjonalnie)
sól – 1 łyżeczka
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Mleko wlej do miski i wymieszaj z odmierzoną porcją jogurtu naturalnego. Następnie dodaj mięso mielone, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
Całość dokładnie wymieszaj. Dosyp mąkę pszenną i połącz składniki, aż do odpowiedniego zgęstnienia masy.
Rozgrzej olej do smażenia na patelni, a następnie uformuj kotleciki o odpowiadającej Ci wielkości. Wyłóż je na skwierczący już olej nadając im końcowy kształt za pomocą łyżki lub drewnianej łopatki.
Usmaż kotlety równomiernie z obydwu stron, aż będą mieć przypieczoną na złoto skórkę.