Do mielonego dodaj jajko, jogurt, czosnek… Szkoda, że ​​wcześniej nie znałam tego przepisu – przepyszny obiad raz dwa na stole

Jedyne w swoim rodzaju kotlety mielone.

Sprawdź, jak połączenie jogurtu naturalnego, jajka i czosnku może uczynić tradycyjne polskie mielone jeszcze lepszymi!

Jestem pewna, że gdy raz spróbujesz kotletów mielonych w tej odsłonie, nie powrócisz już nigdy do swojej starej receptury. Najważniejszą rolę odgrywa w tym przepisie jogurt naturalny czyniący kotleciki delikatnym i niezwykle smacznym daniem, które staje się jeszcze lepsze niż dotychczas.

Lista składników

  • mięso mielone – 250 g
  • mleko – 200 ml
  • jogurt naturalny – 200 ml
  • jajko – 1 sztuka
  • czosnek – 3 ząbki
  • mąka pszenna – 4 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 torebka
  • tymianek – 1/2 łyżeczki
  • chili – 1 łyżeczka (opcjonalnie)
  • sól – 1 łyżeczka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Mleko wlej do miski i wymieszaj z odmierzoną porcją jogurtu naturalnego. Następnie dodaj mięso mielone, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, proszek do pieczenia oraz przyprawy.

Całość dokładnie wymieszaj. Dosyp mąkę pszenną i połącz składniki, aż do odpowiedniego zgęstnienia masy.

Rozgrzej olej do smażenia na patelni, a następnie uformuj kotleciki o odpowiadającej Ci wielkości. Wyłóż je na skwierczący już olej nadając im końcowy kształt za pomocą łyżki lub drewnianej łopatki.

Usmaż kotlety równomiernie z obydwu stron, aż będą mieć przypieczoną na złoto skórkę.

To już wszystko. Pysznego obiadu!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!