Aromatyczna cukinia po koreańsku z czerwoną papryką i marchewką. Przepis.
701
Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę unikalnym aromatem warzyw, które przygotujesz w krótkim czasie? Chcesz poczuć smak cukinii nawet podczas obiadu w zimie?
Spróbuj tego przepisu, nie zawiedziesz się. Twoja rodzina będzie zaskoczona tym unikalnym smakiem cukinii, a Ty w prosty sposób dostarczysz im nie tylko pysznej przekąski, ale także niezbędnych witamin. Jedz smacznie i dbaj o swoje zdrowie podczas mroźnych dni.
Składniki:
3 marchewki
3 papryki
1,5 kg cukinii
1 ostra papryka
1 czosnek
1 łyżeczka mielonego pieprzu
sól
kolendra
1/2 pęczka bazylii
4 łyżki octu
1 łyżka cukru
80 ml oleju roślinnego
Jak przygotować?
Na samym początku umyj cukinię i cienko ją zetrzyj. Umyj marchewki i również je zetrzyj, najlepiej na specjalnej tarce do marchwi po koreańsku. Umyj paprykę i pokrój ją w cienkie plasterki.
Przygotowane warzywa włóż do miski i posyp cukrem. Dodaj kolendrę, sól, zmielony pieprz. Dodaj również ocet dla uzyskania lepszego smaku. Możesz dodać również ostrą paprykę.
Do miski dodaj również zmiażdżony czosnek. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Olejem polej warzywa, wymieszaj dokładnie składniki i pozostaw na 3 godziny do zamarynowania.
W wysterylizowanych słoikach upakuj ciasno zamarynowane warzywa, polewając je powstałym podczas marynowania sokiem. Do przygotowanego wcześniej garnka, którego dno należy przykryć ściereczką i zalać wodą, włóż słoiki.
Od wrzenia wody warzywa należy sterylizować przez czas wynoszący około 20 minut. Ostrożnie wyciągnij słoiki z garnka i odwróć do góry nogami.
Pozwól im stopniowo ostygnąć, owiń je kocem. Słoiki przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Smacznego!