Puszyste knedle z kapustą kiszoną i boczkiem angielskim – Wyjątkowo smaczny obiad.
600
Knedle z kapustą kiszoną i boczkiem angielskim – procedura przygotowania
Przygotujcie jeden z klejnotów kuchni czeskiej i spróbujcie puszystych pierogów z kapustą kiszoną i boczkiem angielskim według rodzinnego przepisu. Ich przygotowanie jest bardzo proste i poradzi sobie z nimi nawet zupełnie początkujący użytkownik.
Składniki
większe ziemniaki – 5 szt
jajko – 1 szt
kapusta kiszona – 500 g
Boczek angielski – 250 g
mąka zwykła – 100 g + 1 łyżka
gruba mąka – 100 g lub w razie potrzeby
sól dla smaku
smalec – według uznania
Przygotowanie
Obierz ziemniaki, zetrzyj je na drobnej tarce i usuń nadmiar wody, ale jej nie wylewaj. Następnie posolić je do smaku i dodać do nich jedno jajko. Dodać do nich skrobię ziemniaczaną, lekko oprószyć mąką i wymieszać. Następnie wmieszaj w nie grubą mąkę i wyrób ciasto. Do garnka wlewamy wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Za pomocą dwóch łyżek uformuj kluski i włóż je do wrzącej wody. Gotuj przez około 8 minut lub do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
W międzyczasie do drugiego garnka wrzucamy kapustę i oprószamy ją łyżką zwykłej mąki. Mieszamy, chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Boczek angielski pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wrzucamy smalec, rozgrzewamy i smażymy boczek na złoty kolor. Gotowe kluski odcedzić, dodać do nich podsmażony boczek angielski wraz z ciastem, a na koniec wymieszać z kiszoną kapustą.
Puszyste knedle podajemy od razu z kapustą i boczkiem angielskim. Przed podaniem można je także posypać posiekaną świeżą natką pietruszki.