Rozpocznij od rozpuszczenia łyżeczki drożdży instant i takiej samej ilości cukru w ciepłym mleku w misce. Mieszaj trzepaczką, a potem przesiej 300 gramów mąki. Wmieszaj jedną trzecią łyżeczki soli i na koniec dodaj kostkę miękkiego masła, zagnieć elastyczne, nieklejące się ciasto. Pozostaw je w przykrytej misce na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podziel na stolnicy na dwie części, formując stożki. Każdy stożek podziel na 6 kawałków, z których uformuj kulki. Rozwałkuj każdą kulkę na cienki okrągły placek, na środku którego umieść łyżeczkę nadzienia, dokładnie zamykając go. Powtórz tę procedurę z pozostałymi kawałkami ciasta.
W dużym garnku zagotuj 2 litry wody z 2-3 łyżeczkami sody oczyszczonej. Wrzuć przygotowane knedle i gotuj je po 30 sekund z każdej strony. Następnie wyjmij je łyżką cedzakową, odsącz i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, sklejeniem do dołu. Na każdym knedlu zrób trzy ukośne nacięcia nożem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut, aż się zarumienią.
Po upieczeniu posmaruj knedle roztopionym masłem, pozwól im ostygnąć i podawaj.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.